Spēlējām, spēlējām, kamēr sākām spēlēt (VIDEO)

rezekne.lv
rezekne.lv

“Rēzekne top skaistāka” – gribas cerēt, ka šis būvniecības objektu tuvumā izvietotais vēstījums, kas vairākus mēnešus uzrunāja garāmbraucējus un kājāmgājējus, jau pavisam drīz kļūs realitāte.

Tomēr, jo skaidrākas kļūst jauno būvju – Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra un Austrumlatvijas koncertzāles aprises, jo vairāk jautājumu par šo ēku saturu, iespējām un perspektīvām tiek uzdots. Tas, savukārt, liek aizdomāties – cik informēti un ieinteresēti par Rēzeknē notiekošajiem procesiem ir pilsētas radošie jaunieši – mākslas un mūzikas vidusskolu audzēkņi.

Jau vairākus gadu desmitus, kopš Rēzeknē darbojas mūzikas un mākslas vidusskolas, tiek meklētas iespējas kā sapazīstināt, kopīgi un jēgpilni nodarbināt abu mācību iestāžu jauniešus. Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) izsludinātais konkurss par darbnīcu un nometņu rīkošanu, lai veicinātu bērnu un jauniešu radošumu un inovatīvas domāšanas attīstību mācību procesā, deva iespēju realizēt vairākus mērķus – iesaistīt Rēzeknes radošos jauniešus Austrumlatvijas koncertzāles tapšanas procesā, gūt motivāciju apgūt jaunas iemaņas, kas nepieciešamas izvēlētās profesijas turpmākajai apguvei, veidot interesi un sapratni par nākotnes darba iespējām un vēl apgūstamajām zināšanām, veidot izpratni par darbošanos radošo industriju jomā, citu mākslas jomu pārstāvju darba specifiku, apgūt prasmi mērķtiecīgi darboties komandā.

VIAA saņēma 342 projektu iesniegumus, no kuriem finansējumu ieguva 52 projekti, tostarp 3000,00 Ls saņēma arī biedrības “ESTO” pieteiktais “Spēlējam, spēlējam, kamēr sākam spēlēt” – J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas un Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas radošās darbnīcas.

Projekta gaitā jauniešiem, iepazīstoties ar Austrumlatvijas koncertzāles būvniecības darba gaitu un piedāvātajām iespējām, bija jāizveido savs vēstījums, “fantāzija par tēmu” – Austrumlatvijas koncertzāle divu animācijas filmiņu veidā. Abu skolu jaunieši darbu uzsāka vienlaicīgi – sākumā tika veidots filmiņu scenārijs, vēlāk mūzikas un mākslas skolas darba grupas (10 + 10 cilvēku sastāvā) veidoja animāciju un skaņu celiņu katra savai filmai. Oktobra beigās jaunieši apmainījās ar darba materiāliem un turpināja darbu – mākslas vidusskolas jaunieši vizualizēja mūziķu sagatavoto skaņu materiālu, mūzikas vidusskolas jaunieši – muzikāli atdzīvināja mākslas vidusskolas audzēkņu veidotās “kustīgās bildes”.

Lai labāk izprastu animācijas filmu tapšanas specifiku, projekta darba grupa 3.novembrī Rīgā apmeklēja filmu studiju Rija. Rija Films ir viena no lielākajām un stabilākajām filmu kompānijām Latvijā, tās darbības lauks ir animācijas, dokumentālo un pilnmetrāžas filmu ražošana un izplatīšana. Filmu veidošanu viņi salīdzina ar kūkas gatavošanu. Ne tikai sastāvdaļām jābūt precīzām, bet kūka arī jāmāk pasniegt: uzservēt, sadalīt, piedāvāt… Rijas komanda atzīst, ka radošums, profesionalitāte un kvalitāte ir Latvijas filmu stiprā puse. Latvijai raksturīgi esot arī tas, ka filmu nozares pārstāvjiem jābūt plaša spektra speciālistiem. „Ja tu gribi būt režisors, jāvar arī rakstīt, rediģēt, montēt, izplatīt. Citādi – ko gan tu darīsi, ja nevarēsi atļauties piesaistīt operatoru vai scenāristu? Ņemsi kameru un filmēsi un rakstīsi! Turklāt jo labāk pārzināsi visu procesu, jo labāk spēsi sagatavoties un saliedētāk strādāt ar komandu.“ Jaunieši tika iepazīstināti ar animācijas filmu tapšanas darba gaitu – scenārija izveidi, tēlu veidošanu, skenēšanu, krāsošanu, fonēšanu, skaņu celiņa veidošanu u.c. Redzētais lika aizdomāties par jauno tehnoloģiju un brīvā tirgus piedāvājuma un pieprasījuma attiecībām, nepieciešamību pēc alternatīvu mācību iespējām, kas ļautu elastīgi apgūt animācijas tehnikas mākslas vidusskolu audzēkņiem, studentiem, kā arī vizuālās mākslas pedagogiem.

8. novembrī, projektā iesaistītie jaunieši apmeklēja komponista un producenta Raimonda Tigula meistarklasi J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā. Tās laikā jaunieši tika iepazīstināti ar elektroniskās mūzikas iespējām, mūzikas darbu tapšanas gaitu un elektroniskās mūzikas attīstības tendencēm Latvijā un pasaulē. Tās pašas dienas vakarā, pateicoties VSIA “Latvijas Koncerti” un Rēzeknes pilsētas domes Kultūras pārvaldes atbalstam, visi projekta dalībnieki varēja apmeklēt Raimonda Tigula un Trio SILK koncertu “Vakara impresijas” Rēzeknes Kultūras namā.

Projekts “Spēlējam, spēlējam, kamēr sākam spēlēt” noslēdzās Latvijas Valsts proklamēšanas 93.gadadienas priekšvakarā. Tā rezultātā tapušās animācijas filmiņas tiks izmantotas SIA “Austrumlatvijas koncertzāle” mārketinga pasākumu dažādošanai, tās tiks izvietotas Rēzeknes pilsētas domes (www.rezekne.lv), mūzikas un mākslas vidusskolu (www.rmdv.lv, www.jirmv.lv), bet vēlāk arī SIA “Austrumlatvijas koncertzāle” mājas lapās.

Novembra beigās tiek plānots arī projekta prezentācijas pasākums, kura laikā tiks demonstrētas abas jaunizveidotās filmas, pārrunāti ieguvumi un turpmākās sadarbības perspektīvas, pateikts paldies visiem projektā iesaistītajiem jauniešiem, – Ārijai Kairišai, Žanetei Ludvigai, Elīnai Kirovānei, Tatjanai Višņakovai, Lāsmai Ozoliņai, Saivai Bernānei, Kasparam Naglim, Aleksandram Borisjonokam, Mārtiņam Dervinikam, Kristīnei Laizānei, Raitim Rudzītim (Mākslas un dizaina vidusskola), Janai Kuzmenkovai, Laurai Reksnei, Agnesei Abramānei, Laimai Igaunei, Zanei Martinovai, Jānim Igaunim, Aleksandram Maslovam, Arnim Krancānam, Ērikai Kančai, Laurai Šarovai, Kristapam Grandānam, Agnesei Gabrišai (mūzikas vidusskola), skolotājiem – Agrai Ritiņai, Aivaram Pīgoznim un Sandrai Mežorei, kā arī ekspertiem – Dacei Liepai un Eināram Lipskim.


Написать комментарий