EK neapstiprina informāciju par tiesas darbu izbeigšanu pret Latviju saistībā ar vistu labturības prasībām

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Lai gan Zemkopības ministrija (ZM) otrdien norādījusi, ka Latvijā pārkāpumi saistībā ar vistu labturību novērsti un attiecīgas tiesvedības nebūs, Eiropas Komisija (EK) šo informāciju neapstiprina, norādīja EK pārstāvniecības Latvijā pārstāvis Kaspars Kreics.

"Patlaban Eiropas Komisija nevar apstiprināt, ka pārkāpuma procedūra pret Latviju tiks izbeigta. Nākamais solis pārkāpuma procedūrā par dējējvistu turēšanas labturības prasību neievērošanu sekos pēc pāris nedēļām," sacīja Kreics.

Kā ziņots, ZM pārstāvji otrdien norādīja, ka tiesu darbu saistībā ar vistu labturības pārkāpumiem Latvijā nebūs, jo noteikumus pārkāpušais uzņēmums putnus jau izkāvis.

"Latvijas uzņēmums sāka dējējvistu izkaušanu, ko pabeidza 1.aprīlī. Līdz ar to Latvija ir izpildījusi saistības, ko prasa direktīva. Savukārt EK no ZM ir saņēmusi informāciju, ka visi Latvijas dējējvistu uzņēmumi atbilst direktīvas prasībām, kā rezultātā pārkāpumu lieta pret Latviju ir apturēta un EK nav pamata sodīt Latviju par dējējvistu turēšanas labturības prasību neievērošanu," norādīja ministrijā.

Informācijas avots ES vakar apliecinājis, ka vairākas ES valstis jau pirms diviem mēnešiem brīdinātas, ka tām ir jāpakļaujas dzīvnieku labturības noteikumiem vai arī jārēķinās ar to, ka pret tām tiks sākta juridiska procedūra Luksemburgā bāzētajā Eiropas Savienības Tiesā. No šīm valstīm tikai Rumānija ņēmusi vērā šo brīdinājumu, kamēr Beļģijai, Bulgārijai, Francijai, Grieķijai, Itālijai, Kiprai, Latvijai, Nīderlandei, Polijai, Portugālei, Spānijai un Ungārijai ir "jāpieliek lielākas pūles", sacīja šai lietai tuvu stāvošs informācijas avots.

Patlaban Latvijā kopumā ir 15 komerciālie olu ražotāji, no kuriem seši dējējvistas tur sprostos.

ES pieņemtie tiesību akti nosaka, ka dējējvistām no šī gada 1.janvāra jānodrošina vismaz 750 kvadrātcentimetri dzīvojamās telpas, bet vēl labāk - ligzdas, laktas vai iespēja brīvi pārvietoties.

Neuzlabotu būru izmantošana bija jāpārtrauc līdz 2012.gada 1.janvārim, un tie jāaizstāj ar citām sistēmām, kas spētu labāk nodrošināt dzīvnieku bioloģiskās vajadzības.


Написать комментарий