Skaitīs un izglītos velobraucējus

foto relaxnet.ru
foto relaxnet.ru

Rīgas dome plāno uz Vanšu tilta uzstādīt velosipēdu skaitītāju, tas dos iespēju precīzi noskaidrot velosatiksmes intensitāti.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) domā,ka tas kalpos kā lielisks motivators autovadītājiem izvēlēties braukt ar velosipēdu.

"Ja no Imantas grib tikt uz centru uz plkst.9, ar mašīnu tas prasa līdz 40 minūtēm, ja gadās lielāks "korķis". Ar velosipēdu, braucot normālā ātrumā, tās ir 19 minūtes.

Sēžot sastrēgumā un vērojot, kā līdzās uz tablo pieaug garām pabraukušo velosipēdistu skaits, šoferiem tā būtu papildu motivācija automašīnas vietā biežāk izvēlēties velosipēdu," šodien radioraidījumā "Velopasaule" sacīja Ušakovs.

Rīgas mērs norāda, ka viena no lielākajām problēmām galvaspilsētā patlaban ir tieši attieksmes jautājums un saprašanās jautājums starp visām satiksmes dalībnieku grupām - autovadītājiem, gājējiem un velosipēdistiem-, kuri savā starpā nesaprotas.

"Katru gadu nāk klāt jauni velosipēdisti, kas nesaprot, kā pārvietoties pa pilsētu un kā izturēties pret gājējiem un šoferiem," norādīja Rīgas mērs.

Ušakovs skaidroja, ka Rīgas centrs vēsturiski ir veidojies kā velosipēdistiem nedraudzīga vide, jo ielas ir šauras, tāpēc daudzviet pat ar milzu ieguldījumiem atrast vietu veloceliņu izbūvei nebūtu iespējams. Patlaban vienīgā iespēja droši pārvietoties pa centru, nepiedaloties kopējā automašīnu satiksmē, ir veloceliņš no Bastejkalna līdz Berģiem.

"Pārējais atkarīgs no drosmes un pieredzes. Ar minimālu pieredzi es neieteiktu braukt pa pilsētas centru, pa Valdemāra, Čaka vai Brīvības ielu," atzina politiķis, norādot, ka tādā veidā riteņbraucējs var ne tikai pakļūt zem mašīnas riteņiem, bet arī apdraudēt kādu nevainīgu gājēju.

Arī ietves pilsētas centrā velobraucējiem nav pārāk drošas.

"Tas ir jautājums par savstarpējo cieņu un kultūru. Ārvalstīs gājēju uz veloceliņa nobrauks un pat neatvainosies. Mums gājējs uzskata, ka ietve no vienas apmales līdz otrai pieder gājējam un, ja tur parādās velosipēdists, viņš ir maita. Gājēji uzskata, ka velosipēdists ir nejaušība," novērojis Ušakovs.

Par bīstamāko vietu velobraucējiem Ušakovs uzskata Jūrmalas veloceliņu: "Es zinu, ka aiz līkuma var parādīties četras sievietes, kas brauks pa abām joslām un mierīgi pļāpās. Tu iebrauksi krūmos, un viņas to pat nepamanīs."


Написать комментарий