Daugavpils Tramvaju uzņēmumam atļaus paņemt kredītu 4 miljonu latu apmērā

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils domes Finanšu komitejas deputāti atļāva Tramvaju uzņēmumam paņemt Valsts kasē vai kādā citā kredītiestādē kredītu 4 007 876 latu apmērā, lai realizētu projektu «Daugavpils tramvaju infrastruktūras renovācija», kurš paredz sliežu un apakšstaciju rekonstrukciju, jaunu vagonu iegādi.

Projekta kopējā vērtība ir 11 631 408,22 lati, no kuriem ERAF finansē 6 325 236 latus, uzņēmuma pašlīdzekļi sastāda 1 298 296,64 latus un 4 007 876 ir kredītā paņemtā summa. 

TU vadītājs Evalds Mekšs pastāstīja, ka projekta sadārdzinājums pašlaik sastāda vairāk nekā 1 miljonu latu. Tāpēc kredītu ņems ne tikai projekta noteiktajām finansējumam, bet arī sadārdzinājuma segšanai.

Pēc E.Mekša vārdiem, pēc projekta realizācijas 2014.gadā kredīta summa tiks samazināta līdz 2,4 miljoniem latu, jo tiks atgriezta PVN summa par tramvaju iegādi un projekta pirmsfinansējuma summa. Atlikušo aizņēmuma summu TU plāno atdot 20 gadu laikā, pamatsummu TU sāks atmaksāt 2014.gada martā.

TU vadītājs uzskata, ka projekta realizācijas rezultātā uzņēmums samazinās izdevumus, kas ļaus veiksmīgi atmaksāt kredītu. Tas notiks pateicoties elektroenerģijas tērēšanas samazināšanai, jo tiks renovētas apakšstacijas, un tiks samazināti izdevumi remontam, jo tiks iegādāti jauni vagoni. Kā arī tiek plānots, ka pēc projekta realizācijas par 7,5% tiks palielināts pasažieru skaits, jo cilvēkiem radīsies vēlme izmantot jaunus beztrokšņa tramvajus. Sakarā ar ko TU ir izdevīgi realizēt šo projektu, ir pārliecināta uzņēmuma vadība.

Deputāts Pēteris Dzalbe apspriedes gaitā apšaubīja TU plānus samazināt izdevumus un palielināt pasažieru skaitu. Kā arī tika minēts, ka drīzumā TU būs spiests palielināt braucamās biļetes maksu, lai atmaksātu kredītu. E.Mekšs šādu iespēju nenoliedza, atzīmējot, ka nevienā Latvijas pilsētā nav tik zemas maksas.

Rezultātā komitejas deputātu vairākums atbalstīja lēmumu par kredīta ņemšanu, lai realizētu projektu. Galīgais lēmumus tiks pieņemts pēc nedēļas visu domes deputātu sēdē.

Jāpiebilst, ka kredīta summa un TU projekta summa vēl var būt koriģētas. E.Mekšs apstiprināja, ka vēl nav zināma precīza tramvaju iegādes un apakšstaciju renovācijas maksa, jo konkursu rezultāti nav apstiprināti, tāpēc tās ir prognozētās summas.

E.Mekšs paskaidroja, ka nepieciešamība saņemt kredītu tieši tagad, pirms projekta konkursu rezultātu pasludināšanas, ir saistīta ar to, ka ir zināms uzvarētājs, kas veiks sliežu rekonstrukcijas darbus, tāpēc ar viņu jāslēdz līgums un jāsāk darbi, tāpēc jāatrisina visi finansiāli jautājumi. E.Mekšs cer, ka priekšlikumi par tramvaju iegādi un apakšstaciju renovāciju nepārsniegs piešķirto kvotu, un nevajadzēs palielināt kredīta summu.
 


Написать комментарий