Tikai 2 % vecāku uzskata, ka Latvijā ir bērniem piemērota vide

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Māmiņu klubs veicis aptauju, kurā noskaidrots, kā vecāki vērtē Latvijas vides ģimenei un bērniem piemērotību un draudzīgumu. Aptaujā, kurā piedalījās 500 vecāku ar bērniem, tikai 2 % aptaujāto vecāku uzskata, ka viņu ģimenei Latvijā ir bērniem piemērota vide.

Puse aptaujāto atzīst, ka vide nav pietiekami draudzīga, lai šeit redzētu saviem bērniem pozitīvu nākotni. 27 % atzina, ka klājas grūti, bet 3 % neciešamo apstākļu dēļ plāno pamest valsti. 25 % ir vairāk apmierināti,nekā neapmierināti ar dzīves apstākļiem.

Aptaujātās ģimenes nejūt atbalstu ne no valsts, ne pašvaldību puses. Valstij jaunās ģimenes pārmet ilgtermiņa ģimenes politikas plānu trūkumu - 39% uzskata, ka tas ir viens no galvenajiem "bērniem nedraudzīgās" Latvijas iemesliem.

70 % pašlaik neizjūt arī pašvaldību atbalstu ģimenēm ar bērniem, 18 % gan atzina, ka nav pietiekami interesējušies vai ir vāji informēti par pašvaldību sniegtajām iespējām, bet 12 % vērtē pozitīvi pašvaldību veikto darbu ģimeņu stāvokļa uzlabošanā.

39 % aptaujāto ir rīdzenieki, no kuriem 71 % nav izjutuši būtisku atbalstu no savas pašvaldības. Rīgā dzīvojošās ģimenes gan atzina, ka pozitīvi vērtē arvien pieaugošo bērnu rotaļlaukumu skaitu un pašvaldības līdzfinansējumu privātajiem bērnudārziem. Tāpat vecāki izsaka atzinību par vienreizējiem piedzimšanas pabalstiem un dažādiem bez maksas pasākumiem, kur Rīgas pilsēta īpaši aicina ģimenes ar bērniem. Lai gan Rīgā ir plašs bērnu pasākumu un draudzīgu vietu skaits, arvien māmiņas sūdzas par ratiņu uzbrauktuvju, sabiedrisko tualešu trūkumu un neērtu veselības iestāžu pieejamību ar bērnu ratiņiem.

Māmiņu Klubs aptaujājot vecākus lūdza sniegt vērtējumu dažādiem vides "draudzīguma" faktoriem, lai noskaidrotu, kas ģimenēm ar bērniem šķiet visproblemātiskākie trūkumi, lai Latviju sajustu kā saviem bērniem draudzīgu vidi, kur uzaugt.

Pabalstu sistēma ir nedraudzīga un ģimenes pieaugumu neveicina

74 % atzīst, ka pabalsti ir pārāk mazi. Tikai 9 % atzina, ka no valsts vai pašvaldības neko negaida un finansiāli bērns ir tikai vecāku atbildība. 6 % nesaskata līdzšinējā pabalstu politikā problēmas, jo valsts un pašvaldības tomēr kaut ko dod.

Trūkst vietu bērnudārzos, ir apgrūtinoši atgriezties tāpēc darba tirgū

42 % aptaujāto tā ir problēma, dēļ bērnudārzu trūkuma nav spējuši atgriezties darba tirgū. 38 % neizjūt bērnudārzu problēmu, jo ir tikuši pie savām vietām pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēs. 4 % izvēlējušies privātos dārziņus, tāpēc kā problēmu to neizjūt.

Tomēr līdzfinansējums privātajām pirmsskolām ir vien tikai dažās pašvaldībās, tāpēc vecāki izjūt diskriminējošu attieksmi dēļ pašvaldību bērnudārzu un finansējuma nepieejamības.

Sabiedrisko vietu pieejamība ar bērnu ratiņiem

59 % atzina, ka tā ir problēma, kur nepieciešami daudz uzlabojumu. 26 % atzina, ka ratiņu uzbrauktuves un ēku pieejamība nav problēma, jo daudzas vietas jau ir pielāgotas. 8 % atzina, ka tā pavisam nav problēma, jo zina, kā paprasīt palīdzību. Parasti lielākās sūdzības ir par veikaliem, vēsturiskajām celtnēm.

Sabiedriskā transporta pieejamība ar maziem bērniem un ratiņiem

67 % atzina, ka tā ir problēma - Latvijā sabiedriskais transports nav draudzīgs ģimenēm ar maziem bērniem. 13 % uzskata, ka tā nav problēma, jo cilvēki ir izpalīdzīgi, palaiž apsēsties, palīdz iekāpt ar ratiem. 3 % atzina, ka sabiedriskais transports ir draudzīgs bērniem un māmiņām. Daudzas māmiņas, kam bērni ratiņos, atzina, ka nepārvietojas ar sabiedrisko transportu, jo uzskata, ka tas nav iespējams.

Maz sabiedrisku vietu, kuras apmeklēt ar maziem bērniem

Tā ir problēma, šeit nepieciešami daudzi uzlabojumi, atzīst 45 %, savukārt, 36 % aptaujāto to neakcentē kā problēmu. 18 % māmiņu atzina, ka reti apmeklē sabiedriskas vietas, vairāk laika ar maziem bērniem pavadot mājās vai parkos, rotaļu laukumos. Māmiņu kluba aptaujātās māmiņas negatīvi vērtē sabiedrībā, arī jauno vecāku vidū, pastāvošos stereotipus, ka ar mazu bērnu iespējams doties tikai pie daktera, uz parku vai bērnudārzu, taču ģimenes ar mazuļiem var apmeklēt arī kino, teātrus, kafejnīcas, restorānus, bibliotēkas, muzejus un jebkuras citas sabiedriskas vietas!

Kulltūras pasākumi nav pieejami ģimenēm ar maziem bērniem

Kultūras pasākumu nepieejamību ar maziem bērniem atzinuši 35 % aptaujāto, piekrītot, ka trūkst dienas un speciālo māmiņu/bērnu seansu koncertos, operās, arī muzeji nav pietiekami atvērti. 57 % gan neatzīst kultūras pieejamību kā problēmu. Kā vienu no "nedraudzīgajām" kultūras iestādēm ģimenēm ar maziem bērniem min Nacionālo teātri. Negatīvi tiek vērtēts arī "ģimenes biļešu" trūkums. Vēljoprojām arī valda uzskatas, ka koncertos un teātros ar maziem bērniem nav vietas, jo tie var traucēt citiem baudīt mākslas un kultūras vērtības.

Negatīva sabiedrības un apkārtējo cilvēku attieksme pret bērniem un māmiņām

58 % aptaujāto neizjūt negatīvu sabiedrības attieksmi, bet 37 % uzskata, ka cilvēki tiešām nav draudzīgi un izpalīdzīgi māmiņām ar maziem bērniem, galvenokārt, minot darba devējus. Māmiņas atzina, ka arī bērna ēdināšana ar krūti sabiedriskās vietās vēljoprojām izsauc nesapratnes pilnus skatienus un komentārus. Māmiņu klubs arī pamanījis negatīvu sabiedrības attieksmi pret māmiņu un bērnu saistītām tēmām vadošajos interneta portālos, anonīmajos komentāros - lai gan šī attieksme ir virtuāla, tā tomēr spēj aizskart un radīt nelabvēlīgu fonu

Bērnu preču cenas ir pārāk augstas

58 % atzīst, ka tā ir problēma, bērnu aprūpei nepieciešamās pamatpreces - autiņbiksītes, pārtika, medikamenti ir ļoti dārgas. Tikai 20 % atļaujas visu bērnam nepieciešamo. 9 % pārsvarā izvēlas iegādāties lietotas bērnu preces un apģērbu second hand veikalos.


Написать комментарий