Sīrijas vēstnieks Krievijā: pilsoņu karš ir tikai rietumnieku galvās

foto epakistannews.com
foto epakistannews.com

Sīrija tiek pakļauta organizētiem teroristiskiem uzbrukumiem, taču pilsoņu karš valstī nenotiek, paziņojis Sīrijas vēstnieks Maskavā Rijads Muhameds Hadads, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Aiz tā [uzbrukumiem] stāv Rietumu pasaules lielvalsts, kura sava mērķa sasniegšanai atvēl milzīgus līdzekļus. Tā [lielvalsts] runā par pilsoņu karu, taču tas notiek tikai viņu galvās," sacījis vēstnieks.

Par to, ka Sīrijā notiek pilsoņu karš, otrdien paziņoja ANO ģenerālsekretāra vietnieks miera uzturēšanas operāciju jautājumos. Savukārt ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone paziņoja, ka Krievija sūta Sīrijai kaujas helikopterus un sniedz nepatiesu informāciju par bruņojuma piegādēm šai valstij.

Savukārt vēstnieks BBC paziņojis, ka Rietumi runas par pilsoņu karu Sīrijā izplata tādēļ, lai varētu attaisnot savu iejaukšanos valsts iekšlietās.

ANO dati liecina, ka kopš 2011.gada, kas Sīrijā sākās nemieri, bojā gājuši aptuveni 10 000 cilvēku.

Savukārt Sīrijas vēstnieks Krievijā šo skaitu noliedzis. "[Sīrijas] valdība ir zaudējusi aptuveni 500 karavīrus, savukārt sagrauto pilsētu dēļ daudzi iedzīvotāji devušies bēgļu gaitās," paziņojis vēstnieks.

Jautāts par Klintones teikto, ka Krievija Sīrijai piegādā ieročus, Hadads to noliedzis, sakot, ka Sīrijas karavīri ir bruņoti ar legālos ceļos iegūtiem ieročiem. "Sīrijai ar Krieviju ir vienošanās par ieroču iegādi, un tā noslēgta jau pirms daudziem gadiem," skaidrojis vēstnieks.

Jau vēstīts, ka ANO miera novērotāji Sīrijā atrodas, lai sekotu ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana miera plāna ievērošanai, kura noteiktais pamiers formāli stājies spēkā jau aprīlī, tomēr nav spējis mazināt vardarbību valstī.

Jūnija sākumā Annans brīdināja, ka krīze Sīrijā drīz var kļūt nekontrolējama, bet maijā uzsvēra, ka pēdējā iespēja izvairīties no pilsoņu kara valstī ir miera plāna ievērošana.

Nemieros pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas sākās pagājušā gada martā, gājuši bojā vairāk nekā 14 tūkstoši cilvēku, liecina Londonā bāzētā nevalstiskā cilvēktiesību organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".


Написать комментарий