Lietuvas Seims pirmajā lasījumā atbalsta referendumu par Visaginas AES celtniecību

foto delfi.lt
foto delfi.lt

Lietuvas parlamentā ceturtdien apspriests priekšlikums rīkot referendumu par Visaginas atomelektrostacijas (AES) celtniecību. Pirmajā lasījumā par referenta rīkošanu nobalsojuši 64 deputāti, 35 bijuši pret, bet 25 atturējās, vēsta portāls "Delfi.lt".

Pret referenduma rīkošanu iestājies Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus, aicinot referendumu rīkot pēc diviem gadiem, kad iedzīvotāji uzzinātu daudz vairāk tehniskas detaļas par projektu. Premjers arī norādījis, ka pats referenduma formulējums ir pretrunā konstitūcijai, jo Seims jau apstiprināja un prezidenta parakstīja pieņemto likumu par AES celtniecību. "[..]Tas ir tas pats, kas vēlreiz prasīt parlamentam, vai tas atbalsta šo likumu," Kubiļusa teikto citē "Delfi.lt".

Jau vēstīts, ka Lietuvas Seims 21. jūnijā nobalsoja par izmaiņām Atomelektrostacijas (AES) likumā, kas nepieciešamas Visaginas AES celtniecības uzsākšanai un koncesijas līgumam ar stratēģisko investoru "Hitachi".

"Delfi", atsaucoties uz aģentūtu LETA jau vēstīja, ka koncesijas līgums ar projekta stratēģisko investoru "Hitachi" tika parafēts 30.martā. Līgums nosaka galvenos projekta īstenošanas principus, paredzot AES projekta kompānijai tiesības projektēt, celt un ekspluatēt jauno kodolspēkstaciju un, kad būs pienācis laiks, to arī slēgt.

Cita starpā dokumentā reglamentētas Lietuvas materiālās saistības un tiesības šai projektā.

Šobrīd koncesijas līguma projekts paredz, ka Latvijas AS "Latvenergo" šajā projektā varētu iegūt 20% daļu, ieguldījumam attiecīgi sasniedzot aptuveni vienu miljardu eiro (0,7 miljardus latu). Igaunija varētu iegūt 22% daļu, Lietuva - 38%, bet stratēģiskais investors "Hitachi" - 20%.

Tiek pieļauta arī iespēja, ka projektā varētu atgriezties Polija, lai gan tā pērn savu dalību tajā apturēja. Tādā gadījumā akciju sadalījums varētu mainīties.

Pēc Lietuvas Enerģētikas ministrijas aplēsēm, AES projekta izmaksas pašreizējās cenās varētu sasniegt piecus miljardus eiro (3,5 miljardus latu), bet, pieskaitot prognozējamos procentus, inflāciju un projekta investīciju vērtības izmaiņas valūtas kursu svārstību dēļ - aptuveni 6,8 miljardus eiro, atgādina "Vz.lt".

Šobrīd tiek lēsts, ka AES būve varētu ilgt līdz 2020.-2021.gadam.


Написать комментарий