Zemkopības ministre tiekas ar Rēzeknes novada lauksaimniekiem

foto rezeknesnovads.lv
foto rezeknesnovads.lv

12.jūlijā pēc Lauku dienas apmeklējuma zemkopības ministre Laimdota Straujuma devās uz trim saimniecībām Rēzeknes novada Kantinieku un Dricānu pagastos. Ministre ar lauksaimniekiem pārrunāja jautājumus par zemes iegādes programmu un zemes meliorāciju, kā arī palīdzības iespējas mazajām saimniecībām un jaunajiem zemniekiem, vēsta Rēzeknes novada pašvaldības mājaslapa.

Zemnieku saimniecības „Jaunupju” īpašnieki Nikolajs un Marija Kurašovi Kantinieku pagastā vispirms zemkopības ministrei izrādīja savus 360 hektārus plašos sējumus, kur tiek audzēti gan Latvijā ierastie rudzi, mieži un kvieši, gan arī griķi 30 hektāru platībā. Kurašovi pastāstīja, ka visvairāk viņus satraucot zemes izpārdošana apmežošanai, kā arī problēmas ar vecajām meliorācijas sistēmām. Ministre atzina, ka šie jautājumi esot aktuāli arī citos novados, tāpēc risinājumi tiekot meklēti. Tāpat Straujuma uzteica Kantinieku zemniekus par saimniekošanas vērienu un prasmi nepadoties grūtībās.

Inga un Andris Teilāni Kantinieku pagasta zemnieku saimniecībā „Ratiņi” ministri sagaidīja ar pašu sietu sieru. Tas arī vislabāk raksturo saimniecības pamatnodarbošanos – piena ražošanu. „Ratiņu” pļavās ganās 16 govis, kuru gada izslaukums ir iespaidīgs – aptuveni 8000 litri. Piens tiek nodots kooperatīvajai sabiedrībai „Viļāni”. Visu lopbarību „Ratiņos” saražo pašu spēkiem 45 hektāru lielajā saimniecībā un piepirktas tiekot vien piedevas. Teilānus neapmierina pārāk mazais atbalsts nelielajām saimniecībām, jo, kā novērojuši zemnieki, 80 procenti projektos pieejamās naudas aiziet lielajiem saimniekiem, kur hektāru un mājlopu skaits mērāms simtos, tikmēr mazajām saimniecībām, kādu Rēzeknes pusē netrūkst, nākas samierināties ar pārpalikumiem. Piensaimnieki arī vēlētos augstāku piena iepirkuma samaksu un mazāku atšķirību starp nodošanas cenu un piena pakas cenu veikalā. Tomēr saimnieki nesēž rokas klēpī salikuši un aktīvi piedalās modernizācijas projektos, lai attīstītu savu saimniecību un ikdienas darba cēliens ar jaunākās tehnikas palīdzību kļūtu kaut nedaudz vieglāks.

Vizītes noslēgumā zemkopības ministre viesojās Eriņu ģimenes saimniecībā „Pumpuri” Dricānu pagastā. Šoreiz gan dziedošā Eriņu saime ministri nesagaidīja ar dziesmu, bet gan ar daudziem jautājumiem par lauksaimniecības produkcijas noietu, zemes kreditēšanu un atbalstu jaunajiem zemniekiem, jo nesen saimniecība pārrakstīta uz dēlu Artūra vārda. Eriņi labprāt savu 100 hektāru lielo saimniecību atvēlētu dārzeņiem un kartupeļiem, tomēr noieta tirgus esot pārāk mazs, tāpēc šogad 83 hektāri apsēti ar graudiem. Eriņi iesaka zemkopības ministrei padomāt par dārzeņu noieta tirgu, lai nesanāk absurdā situācija, kad Latgalē audzētie dārzeņi tiek vesti uz citiem novadiem, tikmēr Rēzeknes izglītības iestādes ēdina Rīgas uzņēmums.

Zemkopības ministre ne vien uzklausīja lauksaimniekus, bet arī prasīja viņu ieteikumus, lai kopīgiem spēkiem uzlabotu zemnieku situāciju. Ministre atzina, ka šādas tikšanās ir neatsveramas, jo „kā gan sēžot 23.stāvā varētu pilnīgi izprast laukos notiekošo”. Septembra sākumā Straujuma atkal dosies uz Latgales pusi, šoreiz uz Balviem, taču kādā no nākamajām vizītēm ministre ieplānojusi atgriezties Rēzeknes novadā, lai iepazītu situāciju zivsaimniecībā.


Написать комментарий