V.Golubevs: Saglabāt gan tarifu, gan dabu palīdzēs atkritumu padziļināta šķirošana

foto gorod.lv
foto gorod.lv

14.jūnijā Daugavpilī tika apstiprināts jaunais tarifs par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu – atkritumu izvešana pilsētas iedzīvotājiem no 1.augusta mēnesī maksās 1,36 latus kopā ar PVN, nevis 1,20 kā bija iepriekš, un tas ir saistīts ar jaunu dabas resursu nodokļa likmi.

V.Golubevs paziņoja, ka savu tarifu, kuru 2008.gadā apstiprināja Regulators, uzņēmums neplāno paaugstināt un plāno saglabāt līdz 2016.gadam, kad beigsies līguma termiņš ar pašvaldību. Šo prasību nemainīt tarifu 8 gadu laikā izpildīt nav vienkārši, jo resursu cenas pastāvīgi tiek palielinātas, taču uzņēmums tarifu nepaaugstina pateicoties tam, ka pilsētā ir uzsākta sadzīves atkritumu šķirošana, bez kuras tarifu jau sen nāktos palielināt. Saglabāt jaunu apstiprinātu tarifu palīdzēs atkritumu padziļināta šķirošana, jo vairāk iedzīvotāji šķiros, jo ilgāk nebūs nepieciešams palielināt tarifu par sadzīves atkritumu izvešanu.

Lai katrs pilsētas iedzīvotājs veicinātu to, ka tarifs netiks palielināts, iedzīvotājiem ir jāatceras, ka iepakojumam domātajos (zilajos) konteineros jāizmet stikla pudeles, papīrs, plastikāta pudeles utt. Šķirošanai jāsākas virtuvē, atsevišķā maisā jāliek iepakojumi un, piemēram, pa ceļam uz darbu, jāizmet zilajā konteinerā.

Uzņēmums ir gatavs tam, ka šos vienkāršos noteikumus iemācīt pieaugušajiem iedzīvotājiem nebūs tik vienkārši. Ir jāsāk ar pārdomātu informācijas kampaņu un rūpēm par dabu, kas nav iedomājams bez atkritumu šķirošanas, bērnudārzos un skolās, kas arī tiek darīts.

Latvijā pagaidām nav normatīvu aktu, kas disciplinētu tos, kuri atsakās no atkritumu šķirošanas. Toties mums ir saistošas ES normas, kuras paredz ap 2020.gadu veikt 75% iepakojuma šķirošanu, t.i., 2020.gadā apglabāšanā būs iespējams nodot 25% iepakojuma no 1995.gada apjoma. Par šīs direktīvas izpildi ir atbildīgas pašvaldības, kuras jau sākušas domāt, kādā veidā izpildīt šīs prasības.

„Cilvēkiem ir jāsaprot, ka jo labāk viņi šķiros atkritumus, jo ilgāk netiks palielināta maksa par sadzīves atkritumu izvešanu. (Kaut arī mēs nevaram ietekmēt nodokļu palielināšanu, kas pieaugs.) Ideālajā variantā mēs varēsim pat samazināt tarifu. Šobrīd nevaram to solīt, bet uzņēmums principā ir gatavs spert šo soli”, - atzīmēja V.Golubevs, piebilstot, ka arī pašvaldība strādā pie tā, lai tarifs netiktu palielināts. Vietējā vadība saprot, ka ir nepieciešams palielināt šķirošanas apjomu un padziļināt to, kas būtu iespējams, uzceļot jaunu šķirošanas staciju un aktīvi informējot iedzīvotājus par šķirošanas nepieciešamību.

Uzņēmuma vadītājs izteica cerību, ka savā ikdienā katrs pilsētnieks padomās par to, ka tīra un sakopta vide dod mums dzīvību un ir pelnījusi pateicību.


Написать комментарий