Rēzeknes novadā plānots uzlabot uzņēmējdarbības atbalsta vidi

foto businessbuildersnetwork.com
foto businessbuildersnetwork.com

Lai attīstītu vispārējās vidējās izglītības sasaisti ar uzņēmējdarbības attīstību un uzlabotu infrastruktūru, kas nepieciešama uzņēmējdarbības atbalsta pasākumu veikšanai, Rēzeknes novada pašvaldība Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Koordinācijas padomē iesniegusi projekta ideju „Izglītības – uzņēmējdarbības kontaktpunktu izveide Rēzeknes novadā”, informē Rēzeknes novada pašvaldības mājaslapa.

Projekta ietvaros plānots uzlabot esošo infrastruktūru un izveidot piecus izglītības-uzņēmējdarbības kontaktpunktus (IUK), no kuriem viens atradīsies novada pašvaldības administrācijas ēkā Rēzeknē, savukārt četri tiks izvietoti vidusskolās Maltā, Kaunatā, Rogovkā un Dricānos, kas novada attīstības programmā ierakstīti kā novada nozīmes centri. Plānotie IUK vienmērīgi pārklās novada teritoriju un maksimāli pietuvinās sniegtos pakalpojumus potenciālo uzņēmēju dzīves vietai. Lai skolēni varētu attīstīt praktiskās iemaņas savas uzņēmējdarbības uzsākšanai, projektā iesaistītajās vidusskolās atsevišķas telpas tiks pielāgotas tieši skolēnu mācību-ražošanas uzņēmumiem. Katrā IUK strādās pašvaldības algots biznesa konsultants, kā arī regulāri tiks pieaicināti dažādu jomu speciālisti no uzņēmējdarbības atbalsta struktūrām Rēzeknē, tostarp, NVA, LAD, biznesa inkubatora un citiem.

Skolēniem IUK nodrošinās karjeras konsultantu, biznesa pamatu apmācību, kā arī piedāvās kursus, kas vairos pašiniciatīvu, uzņēmību un radošo domāšanu. Par skolēnu interesi savas uzņēmējdarbības izveidē un attīstīšanā jau tagad liecina jauniešu aktīvā dalība Latvijas uzņēmējdarbības un menedžmenta akadēmijas administrētajā projektā „Esi Līderis”, tāpēc kontaktpunkti dos ieguldījumu skolēnu spēju savlaicīgā attīstīšanā un iedvesmošanā. Lai īstenotu paaudžu mijiedarbību, tiks organizēti arī pasākumi, kur novada uzņēmēji stāstīs par savu pieredzi biznesa ideju radīšanā un uzņēmējdarbības attīstīšanā.

Pie IUK konsultantiem varēs griezties esošie un topošie novada uzņēmēji, kuriem tiks sniegta informācija par biznesa plānu izstrādi, kā arī finansējuma un investīciju piesaisti. Tāpat uzņēmējiem tiks sniegta aktuālā informācija par pašvaldībai piederošo brīvo ēku un telpu izmantošanas iespējām. Sadarbībā ar Rēzeknes Augstskolu un citām mācību iestādēm tiks sniegta palīdzība studentu prakses vietu organizēšanā, tādējādi radot labvēlīgu vidi savstarpējiem ilgtspējīgiem kontaktiem studentu un novada uzņēmēju starpā.

Kontaktpunktos tiks organizēti mūžizglītības kursi, apmācības un pieredzes apmaiņas semināri, lai, nebraucot uz Rīgu vai citām lielajām pilsētām, iedzīvotāji varētu apgūt sev vēlamās papildu prasmes un iemaņas. Ja šobrīd neklātienes vidusskola ir tikai Maltā, tad projekta ietvaros tās paredzēts izveidot arī Kaunatā, Dricānos un Rogovkā.

Projekta „Izglītības – uzņēmējdarbības kontaktpunktu izveide Rēzeknes novadā” kopējais budžets plānots 5 308 647,00 LVL (tai skaitā, ERAF līdzfinansējums 4 271 850 LVL jeb 80,47 %, pašvaldības finansējums 837 723 LVL jeb 15,78% un valsts budžeta dotācija 199 074 LVL jeb 3,75%). Projektu paredzēts īstenot no 2013.līdz 2014.gadam. Projekta izstrādi koordinē Rēzeknes novada pašvaldības Attīstības plānošanas nodaļa.


Написать комментарий