Ludzā piemin holokausta upurus

foto ludzaspils.lv
foto ludzaspils.lv

Ik gadu augusta trešajā svētdienā Ludzā pie sinagogas un piemiņas akmens Mazā Ludzas ezera krastā notiek ebreju tautas genocīda upuru piemiņas pasākums, ko organizē Ludzas ebreju kopiena. Šeit uz mītiņu pulcējas tie, kas 1941. gadā zaudējuši savus radiniekus, kas no tuvinieku stāstījumiem zina par ebreju geto Ludzā un par Poguļankā notikušo ebreju masveida slepkavību, vēsta Ludzas novada pašvaldība.

Orķestra pavadībā pasākuma dalībnieki devās pa kādreiz izveidotā geto robežām. 1941. gadā te savu nāvi gaidīja vairāk kā 200 ludzāniešu. Visiem viņiem sākumā tika atņemta brīvība un cerība, vēlāk - arī dzīvība.

Holokausta upuru piemiņu godināt bija ieradusies arī Ludzas novada domes priekšsēdētāja Alīna Gendele, domes deputāti, Saeimas deputāts Aleksandrs Jakimovs, Ludzas novada Goda pilsonis slavenais dokumentālists Hercs Franks, bojā gājušo radinieki no Latvijas un ārzemēm. Uzrunās izskanēja aicinājumi atcerēties, pārdomāt un neaizmirst notikušo, mudinājums katram ieguldīt savu spēku, lai nākotnē kas tāds vairs nekad neatkārtotos.

Pēc piemiņas brīža Ludzā atceres pasākuma dalībnieki devās uz Poguļankas mežu. Tālajā 1941. gadā šeit klajā laukā tika zvērīgi noslepkavoti Ludzas rajonā dzīvojušie ebreji.


Написать комментарий