Valdība neplāno ņemt vērā latgaliešu viedokli par Visaginas AES celtniecību? 3

foto dienas mediji
foto dienas mediji

Sakarā ar Latvijas premjerministra Valda Dombrovska paziņojumu, ka Latvija joprojām ieinteresēta Visaginas atomelektrostacijas celtniecības projektā, portāls Gorod.lv griezās pie premjera ar lūgumu atbildēt uz dažiem jautājumiem par to, kādā veidā valdība noskaidro mūsu valsts sabiedrības, tostarp Latgales iedzīvotāju viedokli šajā jautājumā un vai plāno ņemt to vērā.

Diemžēl V.Dombrovskis nesniedza atbildi uz portāla rakstveida pieprasījumu. Premjerministra preses dienests pat nepaskaidroja, kāpēc uzdotie jautājumi tika nodoti Ekonomikas ministrijai, kura savā atbildē neminēja, ka valsts iedzīvotāju viedoklis vispār tiks ņemts vērā.

Portāla Gorod.lv veiktā lasītāju aptauja un rīkotā diskusija ar pašvaldību pārstāvju un ārzemju ekspertu piedalīšanos liecina, ka lielākā daļa latgaliešu ir pret Visaginas AES celtniecību. Ar mērķi sniegt Latgales iedzīvotājiem pilnīgāku informāciju par valsts ieceri piedalīties AES celtniecībā, neņemot vērā novada iedzīvotāju viedokli, valdības galvai tikai uzdoti sekojošie jautājumi:

Kas tieši ir ieinteresēts Visaginas AES celtniecības projektā – valdība, „Latvenergo” vai valsts iedzīvotāji? Vai Latvijā tika veikts sabiedrības viedokļa monitorings? Varbūt Latvijā, tāpat kā Lietuvā, vajadzētu rīkot referendumu? Portāla Gorod.lv 11.oktobrī organizētā diskusija liecina, ka Latgales pašvaldību attieksme pret Visaginas AES celtniecību ir negatīva. Vai pieņemot galīgo lēmumu par iesaistīšanos AES celtniecībā, tiks ņemts vērā Latgales reģiona viedoklis? Kādā veidā sabiedrība tiks informēta par valsts iesaistīšanos projektā, jo šajā sakarā radīsies valsts izdevumi miljards eiro apmērā?

Ministrijas atbilde pārsteidza: „Latvijas valdības pozīcija attiecībā uz Visaginas AES projektu nav mainījusies, Latvija gatava piedalīties projektā tikai tādā gadījumā, ja tas ir ekonomiski un saimnieciski pamatoti un komerciāli izdevīgi. Lēmums par Latvijas iesaistīšanos projektā vēl nav pieņemts.

Latvijas iedzīvotāju puse vēl pirms Lietuvā paredzētā referenduma norādīja un pamatoja savu pozīciju, atzīmējot, ka sakarā ar projekta realizāciju pastāv daudz neskaidrību un jautājumu, kurus pusēm jāatrisina konstruktīvā dialoga gaitā.

Apzināmies, ka Lietuvas parlamenta vēlēšanu un konsultatīvā referenduma rezultāti var ietekmēt un mainīt lietuviešu puses pozīciju par turpmāko projekta gaitu, tāpēc Latvija rūpīgi sekos līdzi notikumiem Lietuvā, valdības formēšanas procesam un tās viedoklim attiecībā uz Visaginas AES projektu. Vienlaikus pragmatiski un profesionāli tiks diskutēts ar partneriem par projekta finansējuma neskaidriem aspektiem un citiem jautājumiem, kas būs izšķiroši turpmāko lēmumu pieņemšanā”.

Spriežot pēc minētās atbildes var secināt, ka tuvākajā laikā valdība sekos līdzi politiskajai situācijai Lietuvā un diez vai atcerēsies, ka arī Latvijā ir iedzīvotāji, kuriem arī ir savs viedoklis.


Написать комментарий

Lauķis
Neesmu gan vēl pamanījis gadījumu, kad valdošie būtu kādreiz ņēmuši vērā iedzīvotāju viedokli. Te nu gan varētu kāds Lindermanis noorganizēt referendumu, neskatoties valdošie to grib, vai ne.

Interesanti, kad Dombrovskis vispār ir ņēmis vērā iedzīvotāju viedokli, kur nu vēl tādus otrās škiras ļautiņus kā latagaļus. Latgale vispār neskaitās Latvijas sastāvā pēc Vienotības līderu attieksmes.

A interesanti, vai Latgale ir kads palicis kam ir viedoklis, kas var viņu izteikt, no rīta pamodies, .....
Vai vēl kas ko grib teikt????

Написать комментарий