Piedrujā notiks akcija „Šeit arī laši nāk”

foto squidoo.com
foto squidoo.com

24.oktobrī, pašā nārsta laikā, Daugavas augštecē, Piedrujas pagastā Daugavas ūdeņos simboliski tiks palaists lielais lasis jeb dekorēta zivs interpretācija, kuras autori ir Indras bērnu mākslas skolas 7.kursa audzēknes Karīna Kačāne, Diāna Ozerska un Ivita Dmitrijeva.

Simboliskā zivs maketa palaišana ir kā atgādinājums par agrākajām lašu nārsta vietām, kuras  savulaik sniedzās līdz pat Latvijas austrumu robežai un tālāk, bet laika gaitā šis nārsta ceļš tika aizšķērsots ar elektrostacijām un šobrīd laši Latgalē vairs nenārsto.

Indras bērnu mākslas skolas  pasniedzēji Ērika  Zarovska un Māris Susejs kopā ar bērniem vēlējās dziļāk izprast lašu nārsta  tēmu un   atgādināt, ka pastāv vērtības, kas laika gaitā ir pazaudētas un pat aizmirstas.  Mākslas skolas audzēkņiem izbrīnu radīja tieši tas fakts, ka par iemeslu lašu izzušanai  viņu novadā ir spēkstaciju darbība. Tāpēc Indras mākslas skolas audzēkņu akcija ir arī kā  simbolisks iebildums  pret sabiedrībā  laiku pa laikam  atdzimstošo   domu  par iespējamo Daugavpils HES celtniecības atjaunošanu.

Mums skolotajiem gribētos  dot pozitīvu atbildi uz bērnu konkrēti  uzdoto jautājumu vai laši Piedrujā vēl kaut kad būs, bet tas nav mūsu rokās.  Toties mēs visi kopā varam atgādināt par zudušajām vērtībām, lai  tā rosinātu novērtēt un saglabāt  vēl esošās mūsu Latvijas dabas bagātības.


Написать комментарий