ZM grib sarežģīt dzīvi 'dīvānzemniekiem'

foto dziedava.lv
foto dziedava.lv

Lai mudinātu efektīvi izmantot lauksaimniecības zemes, Zemkopības ministrija piedāvā būtiski – no pašreizējiem 30% līdz 70% – palielināt slieksni, kad zeme tiek uzskatīta par apstrādātu. Līdz ar to tā dēvētajiem ”dīvānzemniekiem” būs jāmaksā lielāks nekustamā īpašuma nodoklis, pirmdien vēsta ”Dienas Bizness”.

Šādu priekšlikumu nekustamā īpašuma nodokļa likuma grozījumos otrajam lasījumam ir iesniedzis Saeimas deputāts un Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Eduards Smiltēns. Ja šis priekšlikums tiks akceptēts, tad nekustamā īpašuma nodokļa dubultā likme – 3% no kadastrālās vērtības – būs jāmaksā lauksaimniecības zemes īpašniekiem, kuriem tā par apstrādātu tika uzskatīta līdz šim, jo tie apstrādāja trešdaļu vai pat pusi šīs zemes.

”Pašreizējā norma, ka lauksaimniecībā izmantotā zeme tiek uzskatīta par apstrādātu, ja ir apstrādāti tikai 30% no visas lauksaimniecībā izmantojamās zemes, nav devuši pietiekami lielu stimulu, lai zemes īpašniekus mudinātu izmantot zemi lauksaimnieciskās produkcijas ražošanai, tāpēc piedāvājam šo proporciju palielināt līdz 70%,” laikrakstam skaidrojis Smiltēns.

Valsts zemes dienesta informācija liecina, ka 2012. gadā nekustamā īpašuma nodokļa maksājums neapstrādātai lauksaimniecībā izmantojamai zemei (pie kopējās nodokļa likmes 3%) svārstās no apmēram sešiem latiem par hektāru Latgalē līdz apmēram 25 latiem par hektāru Zemgalē. ”Līdz ar to pašreiz ir izdevīgāk maksāt nekustamā īpašuma nodokli pie paaugstinātās nodokļa likmes, nekā apstrādāt lauksaimniecībā izmantojamo zemi,” secinājis Smiltēns.

Pēc Lauku atbalsta dienesta datiem, 2010. gada septembrī gandrīz 15% jeb 0,37 miljoni hektāru no lauksaimniecībā izmantojamās zemes netika uzturēti labā lauksaimniecības stāvoklī, bet 20% no tiem pilnībā aizauguši. Salīdzinot ar Lauku atbalsta dienesta veikto 2011.gada apsekojumu, šīs platības ir samazinājušās tikai par 2%.

Smiltēns laikrakstam pieļāvis, ka bieži vien zemes īpašnieki, lai izvairītos no palielinātā nodokļa nomaksas, apstrādā tikai mazāko daļu no lauksaimniecībā izmantojamās zemes, lai iekļautos 30% kritērijā.


Написать комментарий