Kļūstot par ES dalībvalsti, Turcija neplāno ieviest eiro

foto antalyatoday.ru
foto antalyatoday.ru

Kļūstot par Eiropas Savienības dalībvalsti, Turcija neplāno ieviest eiro kā valsts nacionālo valūtu, uzstājoties Berlīnē notiekošajā konferencē „Pēckrīzes Eiropa”, paziņoja Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans, vēsta portāls antalyatoday.ru

Erdogans paziņoja, ka Lielbritānijas – valsts, kura nav eirozonā, kaut arī ir ES sastāvā,- ierēdņi neieteica Turcijas valdībai pēc iestāšanās ES ieviest eiro kā nacionālo valūtu.
„Viņi neiesaka stāties eirozonā, bet gan izveidot savu Turcijas liras zonu. Šajā jautājumā mēs esam vienisprātis. ES ietilpst 27 valstis, un tikai 17 no tām eiro ir nacionālā valūta.
Manuprāt, arī Eiropas Savienībā drīzumā tiks apspriests eirozonas pastāvēšanas jautājums. Piemēram, Lielbritānija nav eirozonā un ir ar to apmierināta”, - piebilda Erdogans.
Ekonomisti apgalvo, ka valūtas savienība bez kopīgā nodokļu kodeksa būtībā ir finanšu savienība, kas vairāk rada problēmas, nevis tās atrisina. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc ES nespēj efektīvi risināt gan savienības centrālajās, gan perifērijas valstīs radušās finanšu problēmas.

Neskatoties uz Turcijas premjerministra paziņojumu, ka valsts neplāno iesaistīties eirozonā, valdības rīcībā būs pietiekami daudz laika, lai apdomātu izvēlēto pozīciju, jo jautājums par Turcijas iestāšanos ES nav izlemts.

Sešu gadu laikā notikušu pārrunu rezultātā Turcijai nav izdevies gūt panākumus potenciāliem ES locekļiem izvirzīto prasību ievērošanā.


Написать комментарий