Daudzfunkcionālo koncertzāli svinīgi atklās pavasarī

foto rezekne.lv
foto rezekne.lv

Rēzeknē turpinās Austrumlatvijas reģionālā daudzfunkcionālā centra izveides darbi un nākošā gada pavasarī iecerēti jau pirmie kultūras pasākumi, koncerti, izrādes un izstādes. Taču koncertzāles svinīgs atklāšanas koncerts plānots 30. maijā, informē Rēzeknes pašvaldība.

To iecerēts veidot divās daļās, pirmajā piedāvājot oriģināldarbu, bet otrajā atklājot akustiskās koncertzāles iespējas dažādos žanriskos un stilistiskos spektros. Koncertu plānots retranslēt Latvijas Televīzijā, informē Rēzeknes pilsētas pašvaldības izveidotā uzņēmuma „Austrumlatvijas koncertzāle” valdes locekle Diāna Zirniņa.

Austrumlatvijas daudzfunkcionālās koncertzāles atklāšanas koncertu iecerēts veidot divās daļās. Koncerta pirmās daļas galvenais uzdevums būs atklāt Latgales interesanto, savdabīgo, dažādu nāciju ietekmēto Latgales folkloras bagātību, šīs puses mūziķu, dejotāju un spēlētāju prasmes. Skatītājus sagaida dažādi pārsteigumi arī scenogrāfijā un telpas izkārtojumā. Šajā daļā iecerēts izrādīt Latgales autoru un kolektīvu veikumu, veidojot vitālu, prieka, joku un alūziju piepildītu mūzikas un dejas jauniestudējumu, stāsta koncertzāles Mākslinieciskās daļas vadītāja Ilona Rupaine.

Koncerta pirmās daļas veidošanā iesaistījusies plaša un daudzveidīga radošā komanda; uzveduma koncepcija, scenārijs un režija ir Uģa Brikmaņa un Oresta Silabrieža pārziņā, mūzikas un aranžējumu autori ir rēzeknieši Ilona Rupaine un Einārs Lipskis, uzveduma tekstus raksta Raibīs Suņs (Oskars Orlovs), kustību konsultants ir horeogrāfs Ilmārs Dreļs, vokālā sadaļa uzticēta diriģentei Andai Lipskai, bet tērpus uzvedumam veidos Rēzeknes Tautas teātra māksliniece Ināra Apele u.c.

Koncerta otrajai daļai būs jāatklāj akustiskās koncertzāles iespējas dažādos žanriskos un stilistiskos spektros – koncertflīģeļu (Steinway&Sons), kora dziesmas, ērģeļu, simfoniskā orķestra skanējums. Koncerta dalībnieku izvēlē tiks akcentēta reģionālo koncertzāļu nozīmība nākotnē. Tāpēc šajā daļā skanēs latviešu un Rietumeiropas komponistu sacerējumi Latgales, Kurzemes un Vidzemes solistu un kolektīvu sniegumā. Savu dalību koncertā jau ir apstiprinājis Liepājas Simfoniskais orķestris, no Rēzeknes nākusī ērģelniece Iveta Apkalna, pianists Vestards Šimkus, Latvijas Nacionālas operas solists Krišjānis Norvelis. Arī rēzekniete Kristīne Opolais, neskatoties uz ļoti saspringto darba grafiku, plāno izbrīvēt laiku dalībai pirmās reģionālās koncertzāles Latvijā atklāšanas koncertā.

„Neapšaubāmi, tas kļūs par vienu no gada nozīmīgākajiem kultūras notikumiem ne tikai Latgalē, bet arī visā Latvijā, atverot jaunu – reģionālo koncertzāļu, stāsta lapaspusi mūsu valsts kultūrvides un reģionālās kultūrpolitikas attīstības vēsturē”, uzskata Rēzeknes pašvaldības izveidotā uzņēmuma „Austrumlatvijas koncertzāle” valdes locekle Diāna Zirniņa.

Valsts Kultūrkapitāla fonda projektu konkursā Austrumlatvijas koncertzāles oriģinālstudējuma sagatavošanas posmam piešķirtais sniegtais atbalsts (1000 lati) papildinās koncerta sagatavošanas radošās sadaļas budžetu.

Austrumlatvijas reģionālā daudzfunkcionālā centra izveide notiek Rēzeknes pilsētas domes īstenoto, ES struktūrfondu un valsts līdzfinansēto projektu “Austrumlatvijas reģionālais daudzfunkcionālais centrs Rēzeknē” un „Gājēju ielas un Austrumlatvijas reģionālā daudzfunkcionālā centra izbūve Rēzeknes mazattīstītajās teritorijās” ietvaros.


Написать комментарий