Rēzekne kļūs par Latgales kultūras un radošo industriju centru 1

foto turismslatvija.lv
foto turismslatvija.lv

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs, SIA „Austrumlatvijas koncertzāle” valdes locekle Diāna Zirniņa un Kultūras pārvaldes pārstāvji piedalījās kultūras forumā „Kultūras centrs radošā Latvijā”, vēsta Rēzeknes pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Foruma galvenais jautājums bija kultūras centru attīstība, kas ir īpaši svarīgs Nacionālā attīstības plāna izstrādes kontekstā. Kultūras darbinieki sprieda par kultūras speciālistu kvalifikāciju, tālākizglītības vajadzībām un iespējām. Tika izskatīti arī jautājumi par kultūras centru juridisko un administratīvo regulējumu, digitalizācijas perspektīvām, kā arī par inovatīvo iespēju meklēšanu jaunu mērķauditoriju iesaistīšanai.

Rēzeknes mērs atzīmēja, ka šajā plānošanas periodā Rēzeknes pilsēta sevi attīstīja kā Latgales reģiona kultūras un izglītības centru. Tādējādi īstenoti ne tikai infrastruktūras sakārtošanas projekti, bet arī veikti būtiski ieguldījumi kultūras un izglītības infrastruktūrās. Visi projekti dod nopietnu pamatu – radošo industriju un kultūrtūrisma attīstības platformu. Nākošais pilsētas attīstības solis ir mērķtiecīga kultūrtūrisma stratēģijas īstenošana, kultūras infrastruktūras izmantošana, apzinoties, ka kultūra nav tikai patērējoša nozare. Tā sniedz ieguldījumu darbaspēka kvalitātes veicināšanā, kā arī pozitīvi ietekmē, piemēram, pakalpojumu sektoru (viesnīcas, ēdināšanas uzņēmumi, amatnieki). Kā nākošais būtiskais attīstības virziens pēc sociālās infrastruktūras izveides ir ekonomiskās infrastruktūras sakārtošana.

Diskusijā ar Kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi, A. Bartaševičs atzīmēja, ka Rēzekne neprasa atbalstu finansiālā ziņā, bet ir svarīgi saturiski piepildīt kultūras objektus, sniedzot kvalitatīvus un augstvērtīgus kultūras produktus. „Tādiem objektiem kā Austrumlatvijas koncertzāle ir liela vērtība ne tikai viena reģiona robežās, bet arī visas valsts teritorijā. Tāpēc ir vitāli svarīgi panākt, lai iekšējais piepildījums atbilstu ārējam greznumam. Tas ir iespējams gadījumā, kad ir sakārtots kultūras eksports – kultūras produkts tiek novirzīts no centra uz reģioniem. Gan pašvaldības, gan arī valsts kopējais uzdevums ir nodrošināt kultūras objektu kvalitatīvu funkcionēšanu un ciešas sadarbības gaitā mēs to panāksim”, tā A. Bartaševičs.

Savukārt SIA „Austrumlatvijas koncertzāle” valdes locekle Diāna Zirniņa teica: „Līdz ar daudzfunkcionālās koncertzāles projekta īstenošanu Rēzekne nopietni iesaistījusies reģiona kultūras dzīves attīstībā. Rēzeknē top pirmā reģionālā koncertzāle Latvijā, turklāt akustiska. Tas ir daudzfunkcionāls objekts, kas ietver gan iespēju baudīt augstvērtīgus, dažāda žanra kultūras pasākumus, gan arī rīkot seminārus, konferences, attīstīt jaunrades procesus un radīt pamatu radošo industriju attīstībai. Perspektīvā redzu, ka tas kļūs par kultūras un radošo industriju centru Latgalē.”


Написать комментарий

Da labi, kopš brīža, kad bartaševičš ir mērs, mūsu pilsēta Rēzekne grimst. Tas tak nevar pat divus vārdus sakarīgi kopā salikt, kur nu vēl kaut ko spriest un plānot. pff.