Saeimas deputāte no Daugavpils aizstāvēja papildus 50 tūkstošus Daugavpils teātrim

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

Vakar, Saeimas budžeta komisija atbalstīja iesniegtos deputātes Marjanas Ivanovas-Jevsejevas (SC) labojumus par papildus 50 000 latu Daugavpils teātrim pie jau ieplānotājiem 280 tūkstošiem. Šis labojumu iesniegšanas process ir ļoti sarežģīts, un galējais lēmums tiks apstiprināts budžeta pieņemšanas gaitā 15. novembrī.

Portālam gorod.lv deputāte paziņoja, ka no sākuma viņa iesniedza labojumu ar summu 110 tūkstošu latu apmērā, kas ļautu palielināt uzvedumu skaitu, palielināt aktieru skaitu un viņu darba samaksu. Bet arī 50 tūkstoši kļūs par labu ieguldījumu Daugavpils teātrim, bet gada laikā deputāte vēlas aizstāvēt arī to naudas summu, kura tagad netika apstiprināta.

M. Ivanova-Jevsejeva paziņoja, ka viņai ir visu Latvijas teātru statistika un darba analītika, kura parāda arī par Daugavpils teātra milzīgo potenciālu un labu darbu. Deputāte salīdzināja Daugavpils teātri ar Valmieras: pagājušā gada Valmieras teātra finansējums sastādīja 476 tūkstoši latu, bet Daugavpils tikai 285 tūkstoši, pie tam, pēc krīzes, Valmieras teātra finansējums aug daudz ātrāk nekā Daugavpils teātra.

“2012. gadā ar jauno vadību, mūsu teātris sasniedza labus rezultātus. Palielinājās apmeklētāju skaits, šogad tiks sasniegta 22 tūkstošu cilvēku robeža (2011. gadā – 19 tūkstoši). Nākamajā gadā ir ieplānots rekordliels uzvedumu skaits – 13 (2012. gadā – 11, 2011. gadā – 7), pie tam uzvedumi mums ir trijās valodās. Statistika parādā, ka katrs Valmieras iedzīvotājs vismaz divreiz gadā apmeklē teātri, bet tikai katrs sestais daugavpilietis apmeklē teātri, pie tam vienreiz gadā. Mums ir tik mazs apmeklējums ne jau tāpēc, ka daugavpilieši nemīl teātri vai nevar atļauties apmeklēt to, bet tāpēc, ka teātris fiziski nevar dot skatītājiem vairāk uzvedumu: tam ir vajadzīgi papildus līdzekļi, ne tikai palielinot izrāžu skaitu, bet arī aktieru. Metode pēc kuras tiek piešķirts finansējums teātriem joprojām nav skaidrs, Valmieras teātrī, kur gadā ir 8-9 uzvedumi un 140 izrādes, strādā 42 aktieri, bet Daugavpilī, 10 uzvedumi, apmēram, 300 izrādes un tikai 18 cilvēku, kuri saņem uz papīra 380 Ls mēnesī”, - atzīmēja M. Ivanova-Jevsejeva.

Deputāte uzskata, ka valsts atbalsts Daugavpils teātrim ir ļoti svarīgs, jo teātra vadība, apzinoties Daugavpils un Latgales cilvēku maksātspēju, negrasās palielināt biļešu cenu, lai saglabātu, bet varbūt arī palielinātu apmeklētāju skaitu.


Написать комментарий