Mediji: Ziemeļkoreja pabeigusi vieglā ūdens kodolreaktora celtniecību

foto Kernkraftwerk Gosgen-Daniken AG / Creative Commons
foto Kernkraftwerk Gosgen-Daniken AG / Creative Commons

Ziemeļkoreja ir pabeigusi atomreaktora celtniecību Njonbjonas kodolcentrā. Par to, atsaucoties uz Dienvidkorejas raidsabiedrības KBS ziņoto, vēsta aģentūra "Itar-Tass".

Raidsabiedrība pamatojas uz satelīta fotouzņēmumiem, kas nonākuši tās rīcībā. Fotogrāfijas liecina, ka virs kodolreaktora ir uzcelts kupols 22 metru diametrā un 40 metru augstumā, vēsta medijs. Tāpat esot pabeigta turbīnu zāles ārsienu celtniecība.

Tas, uzskata vietējie eksperti, dod pamatu pieļaut, ka Ziemeļkoreja ir pabeigusi 2010. gadā sāktā vieglā ūdens kodolreaktora ar 25 līdz 30 megavatu jaudu būvniecību.

Satelīta uzņēmumi liecina par aktivitāti arī kodolizmēģinājumu poligonā Phjonanpukto provincē. Izraktās zemes daudzuma pieaugums liecina, ka notiek aktīvā vienu vai vairāku izmēģinājuma tuneļu būvniecība, vēsta KBS.

"Šajā sakarā Seulā neizslēdz, ka Phenjana var jebkurā mirklī sarīkot kodolsprādzienu vai palaist raķeti, tiklīdz Ziemeļkorejas vadība nolems realizēt tādu provokāciju," "Itar-Tass" citē KBS vēstīto.

Jau vēstīts, ka vieglā ūdens kodolreaktora projekts strauji attīstījies 2011. gadā, bet darbi negaidīti apstājušies decembrī. Nav zināms, kāpēc tie pārtraukti. Iespējams tas noticis Ziemeļkorejas līdera Kima Čenira nāves vai ziemas iestāšanās dēļ, pieļāva pētnieki. Vēlāk darbi atkal atsākušies.

Reaktors var tikt izmantots plutonija ražošanai, bet staciju var pārveidot urāna bagātināšanai, kas piemērots kodolieročiem, uzskata eksperti.

Dienvidkoreja jau ir norādījusi, ka Ziemeļkoreja jau tuvākajā laikā varētu būt gatavas savam trešajam pazemes kodolizmēģinājumam.

Ziemeļkoreja par kodolvalsti sevi pasludināja 2005. gadā. 2005. un 2009. gadā Ziemeļkorejā notika pazemes kodolizmēģinājumi, kas izsauca starptautiskās sabiedrības protestus. ANO Drošības padome pieņēma virkni rezolūciju un sankciju, pieprasot Ziemeļkoreju pārtraukt savas kodolaktivitātes.


Написать комментарий