Apstiprināti jauni koku ciršanas noteikumi

foto dobele24.lv
foto dobele24.lv

Kā informē Rēzeknes pašvaldības portāls, Rēzeknes pilsētas domes sēdē apstiprināti Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 31 „Koku ciršanas noteikumi Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā”, kas nosaka koku ciršanas ārpus meža kārtību, publiskās apspriešanas procedūras kārtību, zaudējumu aprēķināšanas koeficientu un samaksas kārtību par koku ciršanu Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā.

Pašvaldībām bija jāizstrādā savi saistošie noteikumi, lai tie nebūtu pretrunā ar Ministru kabineta noteikumiem par koku ciršanu ārpus meža. Jaunajos noteikumos noteikta zaudējuma atlīdzības kārtība, kas tagad būs vienota visā Valstī, atšķirsies tikai viens koeficients, kuru nosaka pašvaldība.


Zaudējuma atlīdzību aprēķina saskaņā ar MK noteiktajiem koeficientiem, kuri ietver koka diametra koeficientu, koka sugas, nociršanas iemesla, apdzīvotās vietas, koka atrašanās vietas koeficientu un vietējās pašvaldības noteikto koeficientu (Rēzeknes pilsētas pašvaldības koeficients ir noteikts – 0,3).

Jāatgādina, ka par patvaļīgu pilsētas teritorijā augošu koku nociršanu, pat ja tie aug uz jūsu privātās zemes, joprojām ir paredzēts sods. Ja ir nepieciešamība nocirst koku, tad koka ciršana ir jāsaskaņo ar pašvaldību un jāapmaksā zaudējumu atlīdzība par dabas daudzveidības samazināšanu.

Iesnieguma veidlapa „Par koka nociršanu ” atrodama Domes mājas lapā sadaļā „Pakalpojumi / Dzīvesvieta, nekustamais īpašums, labiekārtošana”. Iesniegumu var nodot klātienē (Atbrīvošanas aleja, 93, Rēzekne, Rēzeknes pilsētas domes Pilsētas saimniecības pārvaldē kab.102), vai nosūtot pa e-pastu: nellija.sinate@rezekne.lv. 

Bez saskaņošanas ar pašvaldību jūsu privātajā teritorijā drīkst cirst krūmus, augļu kokus un kokus, kuru stumbra diametrs ir līdz 20 cm, griezt koku zarus, ja tie traucē, bojāti, vai sausi. Bez ciršanas atļaujas drīkst nocirst avārijas stāvoklī esošu koku, pirms tam koku nofotografējot vismaz no trijiem skatu punktiem, lai būtu redzamas drošību ietekmējošās koka daļas (paceltas saknes, sašķelts, aizlūzis vai nolūzis stumbrs). Vismaz 5 darbdienas pēc koka nociršanas nav pieļaujama koka celma, vēlams arī stumbra daļas aizvākšana, lai pašvaldība varētu pārbaudīt koka bīstamības pamatotību.

Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.


Темы: , , ,
Написать комментарий