Pētījums: Mazinās atšķirības starp tradicionālajiem vecāku pienākumiem ģimenē

foto: paradigmhousing.co.uk
foto: paradigmhousing.co.uk

Tradiconālie tēvu un mammu pienākumi pēdējos piecdesmit gados nav mainījušās, tomēr tie ir kļuvušas daudz tuvāki, nekā jebkad agrāk, ziņo portāls "Livescience.com”. atsaucoties uz jaunākajiem pētījumiem.

Jaunākais "Pew Research Center" pētījums liecina, ka sieviešu algotā darbā nostrādāto stundu skaits kops 1965.gada ir trīskāršojies, savukārt ir samazinājies laiks, ko vīrieši pavada darbā, pieaugot mājas solim veltītajām stundām.

1965.gadā sievietes algotu darbu strādāja vidēji astoņas stundas nedēļā, bet mājas solim veltīja 32 stundas. Šodien sievietes strādā vidēji 21 stundu nedēļā un 18 stundas velta mājas darbiem.

Savukārt vīriešu darbā pavadītais laiks ir samazinājies no 42 līdz 37 stundām nedēļā, bet mājas solim veltītais laiks ir pieaudzis no četrām līdz desmit stundām nedēļā.

Pētījums arī atklāj, ka pēdējos piecos gados ir dramatiski pieaudzis to sieviešu skaits, kas vēlas strādār pilna laika darbu. Šodien vairāk nekā 30% sieviešu, kuru bērni ir jaunāki par astoņpadsmit gadiem, vēlas strādāt pilna laika darbu, savukārt 2007.gadā to vēlējās tikai 20%.

"Smagā ekonomiskā situācija, iespējams, liek mainīt domāšanu un sievietes, kurām nepietiek naudas, uzskata, ka ideāli būtu strādāt pilnu darba dienu, raksta pētījuma autori Kims Pārkers un Vendija Vanga.

Ja tiek apvienots algots darbs, bērnu audzināšana un mājas solis, tad, kā atklājies pētījumā, mājas darbi ģimenēs tiek dalīti līdzvērtīgāk nekā tad, ja strādā tikai viens vecāks. Pētījums arī atklāj, ka šādā situācijā vecāki vēlas pavadīt vairāk laika ar savu ģimeni. Kopumā 33% vecāku, kuriem ir nepilngadīgi bērni, uzskata, ka kopā ar tiem netiek pavadīts pietiekami daudz laika, savukārt 53% uzskata, ka ir grūti savienot atbildību par darbu un ģimeni.

Izrādās, ka laiks, ko vecāki pavada kopā ar bērniem, tieši ietekmē to, ko viņi domā par sevi kā par vecākiem. Cilvēki, kas bērniem velta pietiekami laika, trīs reizes biežāk uzskata sevi par labiem vecākiem nekā cilvēki, kas ar bērniem pavada pārāk maz laika.


Написать комментарий