Dagdas vidusskolas pašpārvalde piedalās «Latgales reģiona gada pašpārvalde 2013»

foto: dagda.lv
foto: dagda.lv

Šī gada 21. martā Rēzeknes pilsētas pašvaldības iestādē „Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs” Zeimuļs notika vēl nebijis pasākums - Latgales reģiona Skolēnu pašpārvalžu salidojums - konkurss „Latgales reģiona gada pašpārvalde 2013”, informē Dagdas novada portāls.

Šī pasākuma iniciators bija Valsts izglītības satura centrs, bet salidojuma-konkursa idejas autors un īstenotājs - Rēzeknes pilsētas pašvaldības iestādes „Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs” Jaunatnes lietu nodaļa.

Salidojums - konkurss pulcēja kopā 33 skolu pašpārvalžu komandas no  16 Latgales novadiem  - no Rēzeknes 1. vidusskolas, Rēzeknes 2. vidusskolas, Rēzeknes 4 vidusskolas, Rēzeknes 5. vidusskolas, Rēzeknes Valsts ģimnāzijas, Rugāju novada vidusskolas, Līvānu 1. vidusskolas, Rudzātu vidusskolas, Līvānu 2. vidusskolas, Preiļu 2. vidusskolas, Preiļu Valsts ģimnāzijas, Ludzas pilsētas ģimnāzijas, Ludzas 2. vidusskolas, Malnavas koledžas, Kārsavas vidusskolas, Dagdas vidusskolas, Riebiņu vidusskolas, Medumu vidusskolas, Salienas vidusskolas, Sventes vidusskolas, J. Pilsudska Daugavpils Valsts poļu ģimnāzijas, Daugavpils pilsētas skolēnu un studentu parlamenta, Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja, Daugavpils 12. vidusskolas, Daugavpils Tirdzniecības profesionālās vidusskolas, Ciblas vidusskolas, Krāslavas varavīksnes vidusskolas, Bebrenes vidusskolas, Balvu Valsts ģimnāzijas, Kaunatas vidusskolas, Viļānu vidusskolas, Krāslavas pamatskolas. Uz konkursu bija ieradusies arī Rīgas skolēnu dome, lai dalītos savā pieredzē un smeltos jaunas idejas no aktīvākajām Latgales skolēnu pašpārvaldēm.

Šī salidojuma - konkursa galvenā ideja bija apzināt Latgales reģiona skolēnu pašpārvalžu darbības labāko pieredzi, rosināt skolēnu līderu aktivitāti un noskaidrot „Latgales reģiona gada pašpārvaldi 2013”.

Skolēniem un skolēnu pašpārvalžu pedagogiem – konsultantiem bija lieliska iespēja uzzināt par citu Latgales skolu pašpārvalžu darbu, pilnveidot sevi, smelties jaunas idejas un padomus no citām pašpārvaldēm un, protams, arī iegūt jaunus draugus un domubiedrus.

Pirms konkursa sākuma ar aktualitātēm skolēnu pašpārvalžu darbā 2012./2013. mācību gadā dalībniekus  iepazīstināja Valsts izglītības satura centra Interešu izglītības un audzināšanas darba nodaļas vecākā referente Evija Pelša. Savukārt ar prezentāciju „Jaunatnes līdzdalības iespējas Rēzeknes pilsētā” klātesošos iepazīstināja jaunatnes lietu speciāliste Iveta Balčūne.

Skolēni bieži vien neapjauš, cik nozīmīga loma var būt viņu aktīvai līdzdalībai skolēnu pašpārvaldes darbā un kādas izaugsmes iespējas tas sniedz. Lai to labāk apzinātos, jauniešiem tika piedāvāta interaktīva nodarbība „Jauniešu līdzdalība=iespējas”, ko vadīja Mārtiņš Lielbārdis – Junior Chamber International vice prezidents, kurš pats ir bijis aktīvs Rīgas skolēnu pašpārvaldes dalībnieks un šobrīd ir dibinājis savu organizāciju.

Kā jau ikvienā konkursā, arī šajā skolēnu pašpārvalžu komandu darbu vērtēja žūrija. Šo atbildīgo darbu veica  Valsts izglītības satura centra vadītāja vietniece Agra Bērziņa, Valsts Izglītības satura centra Interešu izglītības un audzināšanas darba nodaļas vadītāja Astra Aukšmuksta, Rēzeknes pilsētas pašvaldības iestādes „Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra” vadītāja Jevgenija Kušča, Rēzeknes pilsētas Interešu izglītības speciāliste Edīte Čepule,  Rēzeknes novada pašvaldības interešu izglītības speciālists Guntars Skudra.

Žūrija vērtēja divus skolēnu pašpārvalžu mājasdarbus – plakātu par skolēnu pašpārvaldes darbu un prezentāciju par tēmu „Skolēnu pašpārvalde – izglītības iestādes virzītājspēks”. Šeit jaunieši bija patiešām pacentušies – plakāti atspoguļoja katras skolēnu pašpārvaldes mērķus, uzdevumus, labākās prakses piemērus ar spilgtām fotogrāfijām. Prezentācijās par tēmu „Skolēnu pašpārvalde – izglītības iestādes virzītājspēks” jaunieši bija izmantojuši dažādas moderno tehnoloģiju iespējas – prezi.com, plastilīna un video animācijas, power point. Bija komandas, kuras ne tika prezentēja savu skatījumu par tēmu, bet arī iesaistīja pārējos skatītājus, vienojoties kopējā dejā!

Kā trešais uzdevums pašpārvaldēm bija erudīcijas konkurss, kurā komandām bija jāatbild uz 15 jautājumiem par skolēnu pašpārvalžu darbu kopumā, galvenajiem mērķiem un darbības virzieniem.

Bet dienas gaitā jauniešu komandām un pedagogiem, ciemiņiem bija iespēja iepazīt Zeimuļa aktivitātes, piedaloties orientēšanās spēlē.

Dienas noslēgumā, ar patīkamu nogurumu acīs, jauniešu komandas gaidīja rezultātus un žūrijas vērtējumu. Un te nu nāca palīgā konkursa organizatoru sarūpētais pārsteigums – uz skatuves kāpa un 3 muzikālos priekšnesumus sniedza Rēzeknes Zaļo pakalnu koris, ko publika uzņēma ar ovācijām!

Bet pēc Zaļo pakalnu kora uzstāšanās stafeti pārņēma folkloras draugu kopa „Vīteri” un apbalvošana varēja sākties.

Pateicības un organizatoru sarūpētās piemiņas balvas saņēma visas komandas. Jāmin, ka piemiņas suvenīrus  - atslēgu piekariņus Latgales reģiona kontūras veidā un gada balvu veidoja Jauniešu mācību uzņēmums „FUNCO” Zeimuļa moderno tehnoloģiju darbnīcā.

Un salidojuma noslēgumā, žūrija paziņoja uzvarētājus. Uz skatuvi tika aicināta Riebiņu vidusskolas skolēnu pašpārvaldes komanda, kas ieguva titulu un balvu „Latgales reģiona gada pašpārvalde 2013”!


Написать комментарий