Latvija piešķirs Mali finansiālu atbalstu 20 tūkstošu eiro apmērā

foto: pro100news.info
foto: pro100news.info

Lai tiktu nodrošināta sekmīga humānās krīzes pārvarēšana Mali, Latvija sniegs valstij finansiālu atbalstu 20 tūkstošu eiro apmērā, kas tiks novirzīts ilgtspējīgai tās attīstībai.

Tā liecina Ministru kabineta komitejā apstiprinātais rīkojuma projekts.

Jāpiebilst, ka finansiālu atbalstu jau ir sniegušas citas ES dalībvalstis, tostarp Lietuva - 20 tūkstošus eiro un Igaunija - 50 tūkstošus eiro.

Pagājušā gada 21. martā Mali notika valsts apvērsums, kā rezultātā tika gāzta civilā valdība, un valstī varu pārņēma militārā hunta. Militāristi savu rīcību pamatoja ar valdības nespēju cīnīties ar Mali ziemeļos esošo tuaregu cilti, kas veica intensīvus uzbrukumus Mali ziemeļdaļā esošajām pilsētām. Militārais apvērsums situāciju padarīja vēl nestabilāku, un tuaregu nemiernieki nostiprināja savu kontroli Mali ziemeļdaļā. Sekojot starptautiskās sabiedrības iesaistei, šā gada sākumā izdevās atgūt kontroli pār nemiernieku kontrolētajām teritorijām, tomēr karadarbības rezultātā valstī pašreiz ir novērojama liela mēroga humānā krīze – 10,3 miljoni iedzīvotāju cieš no pārtikas trūkuma, uz Mali kaimiņvalstīm bēgļu gaitās ir devušies ap 176 tūkstošiem iedzīvotāju, kā arī tikpat iekšēji pārvietoto personu.

Latvijas Saeima 7. martā apstiprināja divu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību ES militārajā misijā Mali (EUTM Mali), lai palīdzētu Mali bruņoto spēku apmācībā.

Ņemot vērā kritisko situāciju humānās palīdzības jomā, kā arī Mali notiekošo pārejas procesu, saskaņā ar kuru 7. jūlijā tiek plānota prezidenta vēlēšanu pirmā kārta, Mali pašreiz ir nepieciešama finansiālā palīdzība attīstības sadarbības jomā, lai pēc iespējas ātrāk valstī tiktu nodrošināta drošība un stabilitāte, skaidro Ārlietu ministrija.


Написать комментарий