Jevgenijs Vasiljevs: Šāda situācija Daugavpilī būvniecībā vēl nekad iepriekš nav bijusi 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Celtnieku dienas priekšvakarā, kas notiek augusta otrajā svētdienā un kurai Latvijā un Eiropā nav piešķirts īpašs statuss, portāls Gorod.lv vērsās pēc komentāriem pie cilvēka, kuram ir liela pieredze celtniecības sfērā – Jevgenija Vasiljeva.

„Sitācija būvniecības sfērā Daugavpilī šobrīd ir ļoti slikta, nekas tāds te iepriekš nav bijis. Pirmkārt, pilsētā trūkst darbaspēka un labu speciālistu, otrkārt, visi pasūtījumi tiek veikti par zemākajām cenām, kas veicina nekvalitatīva darba veikšanu.

Īpaši izteikti situācija ir pasliktinājusies pēdējo trīs gadu laikā. Speciālisti ir izbraukuši, jo par tādām algām, kas ir šeit, neviens nevēlas strādāt. Par kvalitāti var spriest, piemēram, pēc tā, kā ir uzlikts bruģis cietoksnī.

Daugavpilī būvniecības darbus pārsvarā veic Rīgas firmas, kas uzvar konkursos tādēļ, ka piedāvā zemākās cenas. Lai veiktu būvdarbus, tiek izmantoti lēti materiāli, strādnieki saņem minimālo algu. Tas veicina cilvēku aizbraukšanu uz rietumu valstīm, kur viņi par labu samaksu arī strādā labāk,” stāstīja J. Vasiljevs.

Jevgenijs Vasiljevs uzskata, ka, lai mainītu situāciju,  Daugavpils domei ir jāmaina attieksme pret šīs sfēras darbiem, pirmkārt, jāpārtrauc nemitīgā taupīšana, nedrīkst vienmēr izvēlēties lētākos variantus. Arī objekti ir jāplāno precīzāk, korekti jāsaplāno visi darbi, rēķinoties, ka paiet daudz laika no Eiropas naudas rezervēšanas līdz tās izlietošanai, un šajā laikā cenas uz materiāliem un darbiem pieaug.

„Paskatieties, kā ir salikts bruģis cietoksnī. Projektētāji bija novērtējuši cietokšņa projektu uz 9 miljoniem, bet darbi tika veikti par 4 miljoniem. Nav iespējams veikt kvalitatīvu darbu, kad ir tik liela atšķirība.

Es būvniecības sfērā strādāju jau kopš 1970. gada. Agrāk projektos ietilpa visas detaļas un nianses, arī tāmes ietilpa. Šobrīd tehniskie projekti ir ļoti pavirši. Paskatieties, piemēram, uz skolu renovāciju projektiem. Projektētāji iekļāva darbā tikai tos apjomus, kurus redzēja. Bet tagad redzam, cik daudz papildus darbu vēl bija jāveic. Pie tam, Svente Holdig” bija piedāvājums, kas bija mazāks par 1,7 miljoniem latu. Es toreiz Jānim Lāčplēsim sacīju, ka viņi nespēs paveikt darbus par tādu summu, bet viņš manī neieklausījās. Piemēram, „Gādība” savus darbus paveica ar zaudējumiem 1,5 miljonu apmērā. Ja nebankrotētu „Latvijas Krājbankas”, iespējams, mēs vēl kaut kā izdzīvotu...

Grūti pateikt, vai domes tagadējais sastāvs spēj mainīt situāciju. Deputātu vidū es redzu vien dažus speciālistus, bet pārējie tur ir nejauši tikušie ļaudis. Joprojām nespēju saprast, kā cilvēki varēja noticēt kādam, kas solīja samazināt apkures maksu par 50%,” paziņoja uzņēmējs.

Celtnieku dienā Jevgenijs Vasiljevs visiem būvniecības darbu veicējiem veselību, kā arī, lai viņiem savā pilsētā būtu piemērots un labi atalgots darbs.


Написать комментарий

Tā "lētā" celšana Latvija joprojām ir gandrīz 1,5 vai par 50% dārgāka, kā Igaunijā.
-
Jūs rakstiet vairāk par "otkatiem" - cik lieli tie ir Daugavpilī un kā tos varētu samazināt līdz igaunijas līmenim!