Lembergs apgalvo, ka mirušais Šķibelis būtu svarīgs viņa aizstāvībai un prokuratūra vilcinājusies ar pratināšanu

foto: partijas.info
foto: partijas.info

Mirušais bijušais AS "Naftas parks" vadītājs Juris Šķibelis, kurš bija liecinieks Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietā, būtu bijis svarīgs Lemberga aizstāvībai, - piektdien paziņojumā masu medijiem apgalvo pats Lembergs.

Ventspils mērs uzskata, ka Šķibeļa liecības atklātu "ļoti daudz par pirmstiesas izmeklēšanas patiesajiem apstākļiem un ietekmēšanas līdzekļiem attiecībā uz liecinieku sniegtajām liecībām". Lembergs apgalvoja, ka 2009.gada 16.februārī Šķibelis Rīgas apgabaltiesai esot iesniedzis iesniegumu, kurā apšaubījis savas pirmstiesas izmeklēšanas gaitā sniegtās liecības un apgalvojis, ka esot sniedzis nepatiesas liecības pirmstiesas izmeklēšanas ietekmēšanas rezultātā.

"Pēdējo divu gadu laikā mani vairākkārt izsauca uz pratināšanu Ventspils prokuratūrā un Rīgas prokuratūrā prokurors Juris Juriss. Viņš man uzdeva dažādus jautājumus sakarā ar Aivara Lemberga apsūdzību. Sarunas laikā biju ļoti uztraukts, jo arī man tika draudēts ar cietumsodu," pēc Lemberga ziņām, šādi Šķibelis esot rakstījis iesniegumā.

Neskatoties uz šādu iesniegumu, kas varētu veicināt patiesības noskaidrošanu krimināllietā un sasniegt kriminālprocesa mērķi, kā arī ņemot vērā viņa pensionēšanās vecumu, viņa pratināšana turpat četrus gadus un sešus mēnešus netika uzskatīta par svarīgu, prokuratūrai pārmet Lembergs, secinot, ka "Šķibeļa nopratināšanu Ģenerālprokuratūra speciāli vilcināja, lai slēptu faktu, ka pirmstiesas izmeklēšana tika veikta, pārkāpjot kriminālprocesa pamatprincipus un cilvēka pamattiesības".

Lemberga advokāte Irina Kauke šonedēļ Rīgas apgabaltiesai rakstīja, ka laika periodā no 2009.gada 16.februāra līdz šodienai tiesa nopratinājusi 33 personas no 102. Ņemot vērā, ka daļa no lieciniekiem ir jau solīdā vecumā, uz tiesa sēdi aicināmo personu sarakstā vispirms būtu iekļaujamas personas, kurām šobrīd jau ir pieklājīgs gadu briedums, uzskata advokāte.

Lembergs apgalvo, ka arī citi aizsaulē aizgājušie liecinieki - Jurijs Bespalovs, Krists Skuja, Mihails Kacs, Laimonis Junkers un Vents Kodols - būtu bijuši ļoti svarīgi viņa aizstāvībai.

Savukārt prokurors Juris Juriss iepriekš stāstīja, ka Šķibelis ir viens no cilvēkiem, kas savulaik liecinājis pret apsūdzēto Ansi Sormuli. "Viņš bija viens no lieciniekiem, kas liecināja par to, kā savā laikā Ansis Sormulis Aivara Lemberga uzdevumā prettiesiski pieprasīja kukuļa veidā atdāvināt viena uzņēmuma akcijas," teica prokurors. Prokurors nedomā, ka Šķibeļa aiziešana aizsaulē negatīvi ietekmēs lietu un apsūdzības uzturēšanu, jo prokuratūra jau pirmstiesas izmeklēšanā šo personu vairākkārt pratinājusi, lai nodrošinātos ar nepieciešamajiem pierādījumiem.

Aivaru Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs Lembergs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Ansis Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.


Написать комментарий