Bērnu noziedzības novēršanai īstenos plašu pasākumu programmu

foto: Raitis Puriņš, Dienas mediji
foto: Raitis Puriņš, Dienas mediji

Otrdien, 20.augustā, Ministru kabinets atbalstījis Iekšlietu ministrijas izstrādātās Bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgu nodarījumu pamatnostādnes 2013.–2019.gadam, kurās ar konkrētiem dažādās nozarēs īstenojamiem pasākumiem paredzēts mazināt bērnu noziedzību valstī.

Pamatnostādnes izstrādāja Iekšlietu ministrijas vadītā starpinstitūciju darba grupa, kurā bija pārstāvētas Izglītības ministrija, Veselības ministrija, Tieslietu ministrija, Kultūras ministrija, Aizsardzības ministrija un citas institūcijas.

Šis attīstības plānošanas dokuments izstrādāts, izpildot Bērnu tiesību aizsardzības likuma prasības, un ir secīgs turpinājums līdzšinējai bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgu nodarījumu programmai.

Pamatnostādņu mērķis ir samazināt bērnu noziedzību, novērst noziedzīgu uzvedību veicinošus faktorus, kā arī uzlabot bērnu drošību, aizsargājot tos no veselības un dzīvības apdraudējuma.

Lai īstenotu pamatnostādnēs paredzēto, izstrādāts konkrēts pasākumu plāns, kurā paredzēta, piemēram, nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmas ieviešana; preventīvo materiālu izstrāde jauniešiem un preventīvas akcijas par drošības jautājumiem; bērniem draudzīgu intervēšanas telpu izveide noziedzīgos nodarījumos cietušo bērnu nopratināšanai un virkne citu pasākumu.

Pamatnostādnēs paredzēto pasākumu īstenošana 2013.gadā tiks nodrošināta no pamatnostādnēs minētajām institūcijām piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Savukārt par pamatnostādnēs ietverto pasākumu īstenošanai papildus nepieciešamo finansējumu turpmākajos gados tiks lemts Ministru kabinetā valsts budžeta likumprojekta kārtējam gadam sagatavošanas procesā.

Ievērojot izteikto starpnozaru raksturu, pamatnostādnes ir sasaistītas arī ar vairākiem citiem šobrīd spēkā esošiem attīstības plānošanas dokumentiem, kas saturiski ir cieši saistīti ar bērnu noziedzības mazināšanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgiem nodarījumiem nodrošināšanas jautājumiem.


Написать комментарий