VPIP audita rezultāti pārsteidz gan ar nokļūšanu plašsaziņas līdzekļos, gan ar pārkāpumu summām

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šodien, 10.oktobrī, vienā no Daugavpils laikrakstiem tika publicēts raksts, kurā, pamatojoties uz Domes Iekšējā audita dienesta sniegto informāciju par Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldē (VPIP) veikto auditu, plaši aprakstīti struktūras darbā konstatētie trūkumi.

Negribētos apšaubīt Iekšējā audita dienesta vadītāja pienākumus pildošā Vladimira Pjankovska vārdus un darbus, bet šķiet dīvains viņa paziņojums portālam Gorod.lv, ka atskaite par veikto auditu bijusi gatava 9.oktobrī, savukārt šodien, 10.oktobrī, tā tiks iesniegta pilsētas domes priekšsēdētājam. Jāatzīmē, ka intervija plašsaziņas līdzekļiem tika sniegta 10.oktobra rītā. Ņemot vērā, ka laikraksti tiek publicēti vismaz dienu iepriekš (bet raksts par audita rezultātiem tika uzrakstīts un publicēts), jābrīnās par mūsu kolēģu spējām, kuri saņēma informāciju pēc laikraksta iespiešanas.

Runājot par pārbaudes rezultātiem, laikraksts norāda, ka Iekšējā audita dienests esot pievērsis uzmanību trim jautājumiem: atsevišķu skolu grāmatvedību un necentralizēto iepirkumu lietderībai; līgumiem ar kādu izdevumu; dažu datorprogrammu iegādes veidu un nepieciešamību.

Komentējot pārbaudes rezultātus, V.Pjankovskis paziņoja portālam Gorod.lv, ka Iekšējā audita dienests apšaubīja iepirkumus par 3 un 4 tūkst. latu (redakcijas piezīme – VPIP gada budžets ir vairāk nekā 17 miljoni latu), pārējie norādījumi attiecas uz skolu darbu un darba jautājumiem, par kuriem skaidrība rodas gada beigās. Tāpat jāatzīmē, ka tika pārbaudīta struktūras darbība tikai 2013. un 2012.gadā.

Runājot par pārbaudes rezultātiem, V.Pjankovskis atzina, ka acīmredzot struktūras vadītāja Marina Isupova nepiespieda darbiniekus slēgt šaubīgus darījumus. Šāds darījums bija noslēgts ar kādu laikrakstu un ziņu portālu ar tādu pašu nosaukumu (aptuveni 4 tūkst. latu), tāpat no apšaubāma piegādātāja tika iegādātas datorprogrammas, kas bloķē piekļuvi noteikta veida mājas lapām (aptuveni 3 tūkst. latu). Pēc Iekšējā audita dienesta vadītāja pienākumus pildošā domām, iespējams, slēdzot šos darījumus, nepareizi rīkojās iestādes darbinieki, kuri nodarbojas ar iepirkumu procedūrām, jo struktūras vadītāja nevar izcili pārzināt IT tehnoloģijas.

Zīmīgi, ka, nekonstatējot būtiskus finansiālus pārkāpumus, audits rūpīgi izvērtēja, piemēram, autortiesību ievērošanu (elektronisko atslēgu nosūtīšanu skolām ar e-pasta palīdzību).

V.Pjankovskis paziņoja, ka struktūras vadītāja ir paskaidrojusi daudzus jautājumus un darba virzienus, tomēr dažus darba principus vajadzētu apspriest ar darba grupu un kuratoru, lai nebūtu nekādu šaubu.

Komentāra beigās Domes galvenais auditors atzīmēja, ka pozitīvi vērtē jauna VPIP grāmatveža darbu, un solīja pēc kāda laika veikt arī iepriekšējās Izglītības pārvaldes darba pārbaudi, lai pilsētnieki varētu salīdzināt divu pārbaužu rezultātus.


Написать комментарий