Nolemts pārtraukt līgumu ar SIA “Batergo”: atbildību uzņēmās 10 deputāti Daugavpils pilsētas mēra vadībā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

3.decembrī notika Daugavpils pilsētas domes ārkārtas sēde, kurā apstiprināšanai tika iesniegti darba grupas, kura 4 mēnešus pārbaudīja PAS „Daugavpils siltumtīkli” darbību, priekšlikumi.

Kā bija paredzams, sēdē neiztika bez debatēm, jo dienu pirms sēdes daži „Saskaņas centra” deputāti vērsās pie pilsētas mēra Jāņa Lāčplēša ar paziņojumu, kurā tika norādīts, ka pilnas informācijas trūkuma dēļ nav iespējams gūt priekšstatu par darba grupas secinājumiem, tādēļ tika ierosināts pagarināt vai atjaunot darba grupas darbību līdz papildrezultātu apstiprināšanas.

Sēdē piedalījās 15 deputāti, tā sākās 5 minūtes vēlāk un ilga aptuveni 50 minūtes. Rita Strode precizēja, vai uz sēdi tika aicināts PAS „Daugavpils siltumtīkli” vadītājs Andrejs Kuzņecovs, un, saņemot noliedzošo atbildi, lūdza to izdarīt, pēc 5 minūtēm A.Kuzņecovs jau bija sēžu zālē.

Neskatoties uz to, ka J.Lāčplēsis centās stingri kontrolēt sēdes gaitu, laiku pa laikam deputātu vidū izcēlās strīdi, dažiem deputātiem neļāva uzdot papildjautājumus.

Sēdē kā ziņotājs uzstājās darba grupas vadītājs, deputāts Jevgeņijs Carevs, kurš paziņoja, ka grupa, izanalizējot situāciju un uzklausot vairāku speciālistu viedokļus, nonāca pie secinājuma, ka līgums ar SIA „Batergo” neatbilst iedzīvotāju un PAS „Daugavpils siltumtīkli” interesēm, jo nākotnē var negatīvi ietekmēt tarifu, PAS „Daugavpils siltumtīkli” var zaudēt licenci, bet siltumcentrāles kolektora daļas pāriešana SIA „Batergo” īpašumā novedīs pie atkarības no ārējā piegādātāja. PAS „Daugavpils siltumtīkli”, pašu spēkiem realizējot projektu uz SC3 infrastruktūras bāzes, var ne tikai novērst riskus, bet ļaus efektīvi ietekmēt tarifu.

Tāpat J.Carevs atzīmēja, ka KNAB darbinieki pievērsa grupas uzmanību apstāklim, ka PAS „Daugavpils siltumtīkli” iepirkuma nolikuma dokumentus izstrādāja trešā persona, turklāt SIA „Batergo” labā. Iepirkuma komisijas locekļi apstiprināja, ka neviens no viņiem nolikuma dokumentāciju neizstrādāja, paziņoja J.Carevs.

Ņemot vērā UAB “Ekotermija”, SIA “Ernst & Young Baltic”, zvērinātā advokāta Egila Radziņa biroja, zvērinātu advokātu biroja „Bļugers un Plaude” viedokli, darba grupa deputātu apstiprināšanai iesniedza sekojošos priekšlikumus:

1)     Izstrādāt aktuālu PAS „Daugavpils siltumtīkli” attīstības koncepciju 2014.-2020.gadam;

2)     Veikt pārrunas ar SIA “BK Enerģija”, SIA “Latneftegaz”, SIA “Cefus”, SIA “Sprino” par iespējamo līgumsaistību korekciju ar mērķi pārskaitīt siltumenerģijas piegādes nosacījumus;

3)     Nodrošināt maksimāli efektīvu piegādātās siltumenerģijas patēriņa regulējumu;

4)     Pārtraukt līgumu ar SIA “Batergo”;

5)     Vērst SIA “Daugavpils siltumtīkli” darbību uz SC3 šķeldas darināmā siltumavota izbūves projekta realizāciju;

6)     Atbilstoši zvērinātu advokātu biroja „Bļugers un Plaude” secinājumiem, PAS “Daugavpils siltumtīkli” un SIA “Laftneftegaz” noslēgtos līgumus atzīt par atbilstošiem Latvijas Republikas likumiem;

7)     Konstatējot iniciatīvas trūkumu un pasivitāti PAS “Daugavpils siltumtīkli” vadībā, izsludināt konkursu PAS “Daugavpils siltumtīkli” vadības amatiem;

8)     Pamatojoties uz Likuma „Par Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusu”, uzdot veikt PAS „Daugavpils siltumtīkli” sakarā izteikto priekšlikumu izpildes kontroli Daugavpils pilsētas domes deputātiem – J.Carevam un J.Zaicevam.

Pēc ziņotāja stāstītā pirmais jautājumus uzdeva pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Rodionovs, kurš jautāja, kādi būs pašvaldības zaudējumi, ja tā zaudēs tiesvedībā par līguma laušanu ar SIA „Batergo”, jo grupas piedāvātais lēmums paredz tiesas prāvu. J.Carevs paziņoja, ka pagaidām nav zināms, vai lieta nonāks tiesā un kāds varētu būt tiesas spriedums.

J.Carevs nevarēja skaidri atbildēt arī uz deputāta Aleksandra Samarina jautājumu par to, vai tiesas prāvā iesaistītais uzņēmums nākotnē varēs izmantot ES fondu iespējas. Sēdes gaitā A.Samarins jautāja par iepirkuma procedūru, kas tika veikta pirms tika parakstīts līgums ar SIA „Batergo”, jo deputāta rīcībā bija PAS „Daugavpils siltumtīkli” bijušā vadītāja Māra Laudiņa rakstveida paskaidrojums, tomēr J.Lāčplēsis norādīja, ka M.Laudiņš nepiedalās sēdē, tādēļ šajā gadījumā jautājums nav apspriežams.

Daži jautājumi bija radušies Ritai Strodei, kuru interesēja, kuri eksperti sagatavoja dokumentus, pamantojoties uz kuriem darba grupa iesniedza priekšlikumus, un vai viņi kontaktējas ar PAS „Daugavpils siltumtīkli” darbiniekiem. R.Strode paskaidroja, ka atbilde uz šiem jautājumiem esot ļoti svarīga, jo deputātiem jāpārliecinās, ka priekšlikumi ir adekvāti. Pēc tam, kad PAS „Daugavpils siltumtīkli” vadītājs A.Kuzņecovs paziņoja, ka viņš neesot redzējis grupas darba rezultātus, R.Strode rezumēja, ka šajā gadījumā, kad procesā netika iesaistīti uzņēmuma, kura liktenis tiek lemts, darbinieki, deputātu, kuri nav speciālisti siltumapgādes jautājumos, balsošana būtu nekorekta.

Uz deputātu jautājumiem ziņotāja vietā periodiski atbildēja pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis, kurš, atbildot uz kārtējo R.Strodes jautājumu, paziņoja, ka, ja tiks nolemts lauzt līgumu ar SIA „Batergo”, sākumā tiks mēģināts izdarīt to pēc pušu vienošanās, bet gadījumā, ja tas nebūs iespējams, nāksies griezties tiesā.

Zīmīgi, ka J.Carevs uz jautājumu, cik daudz līdzekļu SIA „Batergo” ieguldīja PAS „Daugavpils siltumtīkli” līgumsaistību izpildei, atbildēja, ka viņa rīcībā šādas informācijas nav. Tomēr deputāts pastāstīja, ka uzņēmums kā galveno kurināmo turpinās izmantot gāzi, līdz 2020.gadam par izmetumiem tam nāksies valstij samaksāt 4,5 miljonus eiro. Pēc R.Strodes piezīmes par to, ka viņai šādas dokumentācijas nav, J.Carevs atzīmēja, ka minētās informācijas iesniegšana deputātiem neesot viņa pienākums.

Debašu daļā izteicās arī deputāts Aivars Broks, kurš pirms tam ļoti vēlējās izteikties. Deputāts paziņoja, ka līgums ir jālauž, jo viņam esot zināms par kukuli, kas figurēja iepirkuma procedūras veikšanā.

Izteicās arī Pēteris Dzalbe, pāris vārdus par grupas darba rezultātiem teica deputāti Jurijs Zaicevs un Vladislavs Bojarūns.

Pirms balsošanas daži deputāti ierosināja koriģēt iesniegtos priekšlikumus: D.Rodionovs ierosināja turpināt darbu pie jautājuma izpētes, bet iesniegtās rekomendācijas vienkārši ņemt vērā, bet R.Strode piedāvāja papildināt projektu ar precīziem rekomendāciju izpildes termiņiem, noteikt atbildīgos, kā arī nebalsot par punktiem, kuri paredz, ka jānodrošina maksimāli efektīvs piegādātās siltumenerģijas patēriņa regulējums (jo grupa pētīja siltumenerģijas ražošanas un piegādes, nevis patēriņa jautājumu), kā arī neizsludināt konkursu uz PAS „Daugavpils siltumtīkli” vadītāja amatu, jo A.Kuzņecovs neesot saistīts ar radušos situāciju.

J.Lāčplēsis piedāvāja sākumā nobalsot par darba grupas iesniegto lēmuma projektu, bet, ja tas netiks atbalstīts, tiks balsots par deputātu ierosinājumiem. Tomēr par sākotnējā lēmuma apstiprināšanu nobalsoja 10 deputāti. No balsošanas atturējās Rita Strode un 4 „Saskaņas centra” deputāti – Dmitrijs Rodionovs, Aleksandrs Samarins, Anatolijs Gržibovskis un Aleksejs Nikolajevs.

Tādējādi atbildību par PAS „Daugavpils siltumtīkli” turpmāko darbību un sekām uzņēmās 10 deputāti, ieskaitot deputātu Juriju Zaicevu, kā arī Jevgeņiju Carevu, kuram, beidzot, ir iespēja izpildīt savu priekšvēlēšanu solījumu un samazināt apkures maksu par 50%.



Написать комментарий