Zeimuļa projektētāji: būvniecībā izmantoti lētāki materiāli nekā rādīts projektā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra Zeimuļs būvē, ko veica uzņēmums Re&Re, izmantoti materiāli, kas neatbilst projektā noteiktajiem.

«Sekas būs tādas, ko pasūtītājs neredzēs uzreiz, bet tas ietekmēs visu ēku, un mēs jau tagad redzam, ka tā nebūs atbilstoša projektam,» LTV raidījumā 100g kultūras atzina Zeimuļs arhitekti, kas sakarā ar šīs ēkas būvi grasās uzsākt tiesvedību.

Problēmas sākušās būvniecības un autoruzraudzības laikā – lai taupītu līdzekļus, tika mainīti gaismas ķermeņi, tāpat notika arī pāļu risinājuma maiņa. Vēlāk, kad sākās konstrukciju betonēšanas darbi, izrādījās, ka arī betona kvalitāte nav tāda, kā bija paredzēts projektā, norāda arhitekte Rasa Kalniņa. Tāpat viņa atzīst arī, ka jau iepriekš projektētāji respektējuši Rēzeknes pilsētas domes, projekta pasūtītājas, vēlmi darbus veikt pēc iespējas lētāk, tomēr autori nav taupījuši uz ēkas drošības un būvkonstrukciju rēķina.

Redzot neatbilstības starp projektā noteiktajiem materiāliem, ko izmanto būvdarbos, un faktiski izmantotajiem materiāliem, arhitekti vērsušies pie Rēzeknes pilsētas domes, taču tas rezultējies vien konfliktā. Pēc kāda laika tika pārtraukta samaksa par darbu un autoruzraudzību visa komanda pusotru gadu veica par velti, stāstīja arhitekte.

Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs Zeimuļs Rēzeknē tika izvirzīts Latvijas arhitektūras gada balvas 2012 finālā. Lai arī ēka ekspluatācijā tika nodota pirms gada un tā esot droša, gandrīz septiņus miljonus vērtās ēkas būvniecībā pieļauta virkne pārkāpumu, atzinuši eksperta.


Написать комментарий