Februārī bezdarba līmenis valstī samazinājies, Daugavpilī – pieaudzis

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī 2014.gada februāra beigās bija 9,9% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita. Salīdzinot ar 2013.gada janvāri, bezdarbs samazinājies par 1% punktu, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) statistikas dati. Daugavpilī šā gada februārī bezdarba līmenis bija 10,5%, janvārī – 10,2%.

Zemākais bezdarba līmenis 2014.gada februāra beigās reģistrēts Rīgas reģionā (6,2%), bet augstākais – Latgalē (19,5%) un Kurzemē ( 12,4) %. Valsts lielāko pilsētu vidū viszemākais bezdarbs bija Rīgā (5,7%) un Valmierā (7,1%), bet visaugstākais – Rēzeknē (17,4%) un Liepājā (13,8%).

NVA speciālisti atzīmē, ka no pērnā gada novembra ir vērojams neliels reģistrētā bezdarba līmeņa pieaugums, kas galvenokārt ir saistīts ar darba tirgus sezonalitāti, bet lielā mērā bezdarba pieaugumu ietekmēja arī Latvijas mērogiem nozīmīgu uzņēmumu „Liepājas metalurgs” un „Ogres trikotāža D” finansiālas grūtības un tām sekojoša darbinieku atlaišana. Tāpat ziemas mēnešos salīdzinoši liels bezdarbnieku skaits ir nācis no būvniecības nozares.

NVA ziņo, ka darba tirgū vērojamas arī pozitīvas tendences: samazinās ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars, kopumā ilgstošo bezdarbnieku skaits gada laikā ir samazinājies par 27%; par 7,4 tūkstošiem gada laikā pieaudzis ekonomikā nodarbināto skaits - vislielākais pieaugums vērojams tirdzniecībā, būvniecībā un loģistikā. Salīdzinot ar decembri un janvāri, pieaug reģistrēto vakanču un darbā iekārtojušos skaits, savukārt no jauna reģistrēto bezdarbnieku skaits samazinās. Pavasarī, kad atsāksies sezonas darbi, un darba tirgū atgriezīsies sezonas darbu veicēji, NVA speciālisti sagaida pozitīvas izmaiņas bezdarba rādītājos.

Jāatzīmē, ka Latgales reģionā vairāku mēnešu garumā vērojams lielākais brīvo darbavietu skaits citu Latvijas reģionu vidū, izņemot Rīgas reģionu.


Написать комментарий