Deputāts A.Samarins: Katram deputātam latviešu valodas zināšanas jāuzlabo par saviem līdzekļiem 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņots, Daugavpils pilsētas domes sēdē deputāti atbalstīja lēmumu par teju 7 000 eiro iedalīšanu valsts valodas kursiem, kurus apmeklēs trīs pilsētas domes deputāti, kuri valsts valodu pārvalda nepietiekami labi.

Tagad pusgada laikā divas stundas dienā J.Zaicevs, V.Bojarūns un A.Samarins uzlabos latviešu valodas zināšanas uz pašvaldības rēķina.
Izrādījās, ka ar augstākminēto lēmumu ir neapmierināts tikai viens no trim deputātiem, Daugavpils pilsētas domes Finanšu komitejas sēdē A.Samarins atteicās no viņam piešķirtiem 2 300 eiro.

Tāpat viņš piekrita sniegt komentāru mūsu portālam, savukārt V.Bojarūns kategoriski atteicās komentēt situāciju.

Deputāts A.Samarins minēto naudas summu uzskata par astronomisku un ir pārliecināts, ka nepieciešamības gadījumā katrs no deputātiem varētu rast iespēju patstāvīgi apmaksāt valodas kursus.

„Domes deputāti regulāri iedala naudu latviešu valodas kursiem, kurus apmeklē mūsu pilsētnieki, taču nedomāju, ka to apmeklēšana pusgada laikā maksā 2 000 eiro. Nesaprotu, kāpēc deputātiem jāiedala tik astronomiskas summas.

Uzskatu, ka, ja kādam no deputātiem jāuzlabo valodas zināšanas, tas jādara par paša līdzekļiem. Personīgi es nevēlos, lai manas nodarbības tiktu apmaksātas par nodokļu maksātāju naudu.

Manuprāt, loģiskāk būtu nevis nozīmēt Finanšu komitejas ārkārtas sēdi, bet sākumā aprunāties ar deputātiem. Šādā gadījumā es uzreiz paskaidrotu savu pozīciju, un jautājumu nevajadzētu izskatīt sēdē. Esmu iesniedzis pilsētas mēram J.Lāčplēsim adresēto iesniegumu, kurā atsakos no pašvaldības līdzekļiem.

Protams, Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likums paredz, ka pašvaldība palīdz deputātiem apgūt valsts valodu, bet tas nenozīmē, ka jāiedala tik astronomiskas summas.

Nekad neesmu slēpis, ka mana dzimtā valoda ir krievu valoda, latviešu valodu pārvaldu sarunvalodas līmenī. Kādu laiku cenšos uzlabot valsts valodas zināšanas, bet, lai to darītu, man nav nepieciešams Domes lēmums.

Savas firmas lietvedību kārtoju latviešu valodā, esmu pētījis ar PAS „Daugavpils siltumtīkli” saistītos līgumus, acīmredzot, pastāv problēmas ar sarunvalodu, bet es pie tā strādāju. Esmu pārliecināts, ka pirms noteikta termiņa (oktobra) spēšu uzlabot valodas prasmes un nokārtošu pārbaudi”, paskaidroja A.Samarins.

Deputātam J.Zaicevam vēl jāsaņem dokuments, kas apliecinātu, ka viņa latviešu valodas zināšanas ir augstākajā līmenī, jo, saskaņā ar Valsts valodas centra datiem, patlaban deputātam ir tikai sertifikāts par vidējo izglītību D līmenī, kas atbilst vidējam zināšanu līmenim.


Написать комментарий

citāts no Likuma: nodrošināt deputāta apmācību, kas likumā paredzēta kā obligāta, kā arī pēc deputāta pieprasījuma nodrošināt valsts valodas apmācību un citu nepieciešamo zināšanu apguvi....