Zīle: Neizprotami, kā ZZS varēja Lembergu virzīt par Ministru prezidenta kandidātu

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

«Pieredzējis Latvijas politiķis un lielas pilsētas mērs par mūsu ģeopolitisko izvēli iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO izsakās Kremļa ideologu stilā, savos izteikumos pārspējot pat Putina partnerpartijas Saskaņas centra politiķus.»

Tā, komentējot Aivara Lemberga izteikumus par NATO lomu Baltijas aizsardzībā, intervijā BNN sacījis apvienības «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK priekšsēdētājs un Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle.

«Darbojoties politikā 25 gadus un uzskatot, ka Latvijas iestāšanās NATO un ES ir arī mana darba rezultāts – arī es personīgi jūtos vīlies par šādiem uzskatiem,» sarūgtinājumu pauž Zīle.

BNN jau vēstīja, ka Ventspils mēra Aivara Lemberga draudzīgo un labvēlīgo attieksmi pret Krieviju, tostarp paziņojot, ka vienīgais labums no NATO karavīru izvietošanas Latvijā būtu tikai prostitūtām, uzķēruši krievu mediji.

Līdz ar to Lembergs «dabūjis» izteikties Krievijas televīzijā.

Pēc Lemberga sacītā kaimiņu medijam, kāds amerikāņu karavīrs var palaist raķeti, piemēram, uz Maskavu, un tas tiks darīts Latvijas teritorijā bez valsts ziņas, jo komandu izteiks amerikāņi. Rezultātā uz Latvijas teritoriju var tik raidīts atbildes trieciens.

«Mēs labi zinām, kā uzvedas amerikāņi Japānā, Irākā, Vjetnamā un daudzviet citur. Turklāt Latvijai ir līgumi ar Ameriku, ka amerikāņu karavīri par izdarītajiem pārkāpumiem var tikt tiesāti tikai ASV, nevis Latvijā. Tāpēc es uzskatu par ārkārtīgi bīstamu svešu militāro spēku parādīšanos Latvijā,» norāda Lembergs.

Lembergs krievu medijiem sacījis, ka tieši NATO ir lielākais drauds citām valstīm: «Kas okupēja Gibraltāru? NATO valsts Lielbritānija. Kas okupēja Kipru? NATO valsts Turcija. Līdz ar to, skatoties uz Eiropas piekopto praksi, lielākos draudus rada NATO dalībvalstis.»

Lemberga paziņojumi raisījuši satrauktas diskusijas Latvijā, tostarp neizpratnē ir arī koalīcijas deputāti, kas gaida paskaidrojumus no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), ņemot vērā to, ka tieši no šīs partijas Lembergs vairākkārt virzīts premjera amata krēslam, turklāt uzskatīts par partijas idejisko līderi.

«Neizprotami, kā Zaļo un zemnieku savienība ilgstoši varēja cilvēku ar šādiem uzskatiem virzīt par Ministru prezidenta kandidātu. Varam tikai iztēloties, kāds būtu Latvijas liktenis, ja kādā brīdī viņš tik tiešām būtu kļuvis par premjeru,» tā Zīle.

Viņaprāt, ZZS ir jātiek skaidrībā – vai viņi, kā politiski atbildīgie par Aizsardzības ministriju un Latvijas saistībām NATO, pārstāv Latviju kā Rietumu vērtībām piederošu valsti, vai arī kā politisks spēks virzās Kremļa veidotās Eirāzijas savienības ideoloģijas virzienā.

«Abi šie politiskie vektori nav savietojami. Tāpēc, mēs gaidām no šīs partiju savienības konkrētu viedokli un politisku izšķiršanos – viņiem ir vai nav pieņemami šādi izteikumi. Ja ZZS klusēs, tad ir augsta iespējamība, ka pēc Saeimas vēlēšanām tā var sastādīt koalīciju ar Saskaņas centru un vēl kādu uz sadarbību ar Kremli orientētu «jaunpartiju», kas varētu iekļūt Saeimā. Šāds scenārijs ir ārkārtīgi bīstams, jo var novest pie Latvijas apzinātas «izslīdēšanas» no NATO un ievērojama Krievijas ietekmes pieauguma,» uzskata Zīle.

Gan Zīle, gan Reformu Partijas deputāte Sandra Sondore – Kukule Lemberga izteikumus vērtē kā pilnīgi nepieņemamus.

Sondore – Kukule atzīmē, ka ZZS būtu jāpauž skaidra nostāja attiecībā uz savu sadarbības partneru rīcību.

«Mani personīgi Lemberga kunga paziņojumos vairāk pārsteidza nevis to absurdums, bet gan tas, ka izskatās, ka viņš patiesi tic tam, ko runā,» sacīja deputāte.

Viņa piebilda, ka atšķirībā no dažām citām valstīm Latvijā, protams, ir vārda brīvība. Un vārda brīvība kā reiz ir to demokrātisko vērtību skaitā, ko aizstāv un pārstāv NATO un Eiropas Savienības dalībvalstis. «Ceru, ka Lemberga kungs to spēj novērtēt.»

Arī Vienotības pārstāve, Eiropas Parlamenta Ārlietu komitejas deputāte Inese Vaidere intervijā portālam BNN šādus Lemberga paziņojumus nodēvējusi par ārkārtīgi pārsteidzošiem un pilnīgi bezatbildīgiem.

«NATO šobrīd ir vienīgais Latvijas drošības garants. Lembergs laikam nav pamanījis, kas šobrīd notiek Ukrainā, kas noticis Moldovā un Gruzijā, Krievijai mēģinot radīt vai nu jaunu Eirāzijas savienību vai arī atjaunot bijušo PSRS, kuras sastāvā šīs valstis iekļaut. NATO nav ievedusi savu karaspēku citas valsts teritorijā atšķirībā no Krievijas,» sacījusi Vaidere.

Vienlaikus EP deputāte paudusi uzskatu, ka Lembergam neesot tik liela ietekme, lai šādi viņa paziņojumi patiešām nopietni apdraudētu Latvijas drošību.

Kopumā Lemberga lojalitāte pret Krieviju pierādījusies vairākkārt. Viņš ir uzsvēris – «zinu tikai krievu valodu un dēlam saku: ja gribi nodarboties ar biznesu, tad vari nezināt citas valodas, bet krievu valoda jāzina obligāti.» Lembergs atkārtoti ieteicis Latvijai paklusēt Ukrainas jautājumā un «nemācīt Krieviju». Bet pēdējie apgalvojumi vēsta, ka NATO spēku ieviešana būtu uztverama kā svešas valsts okupācija un pielīdzināma 1940.gadā notikušajai padomju karaspēka ievešanai Latvijā ar toreizējā valsts vadītāja Kārļa Ulmaņa piekrišanu.

Lemberga paustie izteikumi nav palikuši nepamanīti cilvēkiem Latvijā, sociālajos tīklos izraisot īstu satraukuma vētru, viedokļus paužot arī augstām valsts amatpersonām. Sabiedrībā pazīstami cilvēki pauž satraukumu, ka Kremļa galvenā televīzijas kanāla ziņās ZZS populārākais politiķis Lembergs stāsta, ka NATO apdraud Eiropu un Krieviju, un iesaka koalīcijā apspriest vismaz partijas Ventspilij un Latvijai patriekšanu no ZZS.

Bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks vietnē Twitter paudis nosodījumu Lemberga izteikumiem, retoriski vaicājot, vai tiešām Ventspilī kāds vēlas sekot Doņeckas piemēram, prasīt neatkarību un pievienoties Krievijai.

Tikmēr pašreizējais aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis uz pārmetumiem par kluso atbildes reakciju aizbildinājies ar vizīti Turcijā un jau iepriekš pausto norobežošanos no šādiem izteikumiem. Neskatoties uz to, viņš saņem aizrādījumus no sabiedrības puses, ka šajā gadījumā norobežošanās drīzāk izklausās pēc «man vienalga» un «lieciet man mieru».

«Ja Lembergu jau sāk spēlēt Kremļa Vremja, tad ar Vējoņa kā NATO valsts aizsardzības mininistra «norobežošanos» varētu būt par maz,» mikroblogošanas vietnē Twitter pauž Baiba Strautmane.


Написать комментарий