Viedoklis: Vispārējā attieksme pret apbedījumiem Daugavpilī liecina par pilsētas kultūras līmeni 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kāds no pasaules literatūras klasiķiem teica, ka par to, cik sabiedrība ir civilizēta, var spriest pēc tās attieksmes pret sabiedrības neaizsargātiem locekļiem un tā, kādā stāvoklī atrodas kapsētas.

Jo, kamēr cilvēki atceras viņsaulē aizgājušos, viņiem ir tiesības uz nākotni.

Pēc uzņēmuma „Labiekārtošana-D” bijušā Apbedīšanas pakalpojumu nodaļas vadītāja Mečislava Truskovska domām, karavīru un civilo iedzīvotāju apbedījumi Daugavpilī atrodas sliktā stāvoklī.

Viņš pastāstīja portālam Gorod.lv, ka parasti apbedījumu vietās mūsu pilsētā aug krūmi un atrodas nepļautā zāle.

„Man kā profesionālai militārajai personai ir īpaša attieksme pret karavīru apbedījumiem un piemiņu par Lielu Tēvijas karu. Daugavpilī notiek kaut kas neredzēts: viss, kas tiek darīts, tiek darīts pavirši.

Pirms Uzvaras dienas parasti uzrodas vairākas organizācijas, kuras ziņo par palīdzības sniegšanu veterāniem un piemiņas saglabāšanu par karu. Patiesībā karavīru apbedījumi ir ļoti sliktā stāvoklī. Piemēram, aiz cietuma „Baltais gulbis” ir kapsēta, kurā ir apbedīti 10 000 nošautu karavīru un civilo iedzīvotāju. Šajā kapsētā zāle stāv nepļauta.

Un šādā stāvoklī atrodas visas mūsu pilsētas karavīru kapsētas. Augstas zāles dēļ kapsētās nevar redzēt krustus.

Uzskatu, ka attieksme pret apbedījumiem liecina par pilsētas kultūras līmeni. Es saprotu, ka tā nav uzņēmuma „Labiekārtošana-D” darbinieku vaina, jo, kā zināms, viss ir atkarīgs no finansējuma.

Pašreizējā pašvaldībā ir daudz deputātu, kuri runā par piemiņas saglabāšanu un lokālā patriotisma audzināšanu, taču nekas netiek darīts. Piemēram, Poguļankā esošajos apbedījumos joprojām stāv puķes, kuras atnesa 9.maijā.

Tā ir biedējoša attieksme pret apbedījumiem, bet daudzi nenogurst atgādināt, ka ir iededzinājuši Mūžīgo uguni”, uzskata M.Truskovskis.



Написать комментарий

skaidra lieta, kapi jātur kārtībā.
bet mums tāda vēsturiskā situācija..
varbūt iesaistīt skolu uzglītojamos?
hm, ko par to IZM un IKVD teiktu? :D