Daugavpils muzejā ir atklāta pasakaina leļļu izstāde pieaugušajiem un bērniem

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Tiek uzskatīts, ka pieauguši cilvēki nespēlē ar lellēm – tas nav nopietni. Tiem, kas tā uzskata, ir jāapmeklē Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs, kurā šodien tika atklāta leļļu autorizstāde ar nosaukumu „Pasakas pieaugušajiem un bērniem”.

Darbi, kurus nekādā gadījumā nevar nosaukt par rotaļlietām, ir īsti mākslas šedevri, kurus gribās aplūkot, pataustīt un pat paauklēt kā bērnībā.

Izstādē var ieraudzīt jautru klaunu, pūkainus Teddija lāčus, kaķus ar raksturu, Andersena pasaku tēlus (dāņu rakstniekam veltītais projekts turpinājās 2 gadus), kā arī skaistules un skaistuļus, jaukas sižetiskas lelles un daudz citu neatkārtojamu tēlu.

Viena no Latvijas pazīstamākajām leļlu māksliniecēm Tamāra Čudnovska Gorod.lv pastāstīja, ka izstādē var aplūkot 106 darbus, kuru autori ir Autorleļļu un rotaļlietu meistaru Baltijas ģildes pārstāvji. Tas nav tikai autorlelles, bet arī mākslinieka Georgija Zernicka gleznas, kas ļoti veiksmīgi iederējās izstādes noskaņojumā. Mēneša laikā daugavpilieši varēs aplūkot leļļu meistaru no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Krievijas, arī jauno autoru iesācēju darbus.

Ģilde eksistē 3 gadus, bet leļļu kustībai Latvijā ir vairāki gadu desmiti. Šī izstāde tika domāta mūsu pilsētai, tajā ir iekļautas lelles, kas tika radītas pēdējo 20 gadu laikā, dažu autoru jau nav starp dzīvajiem. Pēc Tamāras Čudnovskas vārdiem, ekspozīcija ir veidota tā, lai iepazītos ar autorlelles tehnoloģiju, sākot ar dažāda tekstīla, klasisko, veidoto no vecās un iemīļotās „papjē mašē” līdz mūsdienās populārajai filcēšanas tehnoloģijai vai tehnoloģijai, kurā izmanto mūsdienu plastiskos materiālus. Diemžēl, porcelāna tehnoloģija ir pārāk dārga priekš Latvijas meistariem, tāpēc izstādē šāda veida lelles mēs neredzēsim.

Visas lelles eksistē vienā eksemplārā, turklāt autors lelli rada no sākuma un līdz beigām, viņam jāprot ne tikai izveidot lelli, bet arī jāpārzina tehnoloģijas, jābūt gan drēbniekam, gan frizierim, gan dizainerim. Visas lelles ir ļoti dažādas, jo katras valsts parstāvim ir savs redzējums, kas ir atkarīgs no mentalitātes un rakstura, bet darbs prasa meistarību, gaumi, prasmi nodot skatītājiem lelles noskaņojumu, psiholoģiju, atveidot laikmetu, pat sociālo piederību.

Vārdu sakot, naciet un paskatieties paši. Izstāde būs atklāta līdz 31.maijam. 



Написать комментарий