Daugavpils muzejā tika atklāta Pirmā pasaules kara laika mediķiem veltīta izstāde

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Viena no cēlākajām, humānākajām un nepieciešamākajām profesijām pasaulē ir ārsta profesija. Viņš uzņemas atbildību par cita cilvēka dzīvību – atvieglo ciešanas un glābj no nāves. Kara laikā šī profesija kļūst vēl bīstamāka, jo nākas glābt cilvēku dzīvības kara apstākļos.

Tieši kara mediķiem arī ir veltīta izstāde „Hipokrāta zvērestam uzticīgie kaujas laukā”, kas tika atklāta Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā un kura tika sagatavota ciešā sadarbībā ar Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeju.

Medicīnas muzeja galvenais speciālists Mārtiņš Vesperis pastāstīja, ka izstādē tiek piedāvāti vairāk nekā 300 eksponāti. To vidū ir ne tikai Pirmā pasaules kara laika retas fotogrāfijas un dokumenti, bet arī saglabājušies medicīniskie instrumenti un inventārs, žēlsirdības māsu drēbes un personiskās mantas, no karavīru brūcēm izņemto ložu liela kolekcija, kāju, roku un acu protēzes un daudz kas cits.

Ekspozīciju veido divas daļas – viena, kas attiecas uz kara darbību un otrā – pēckara. Jo ir taču pierādīts, ka karš nebeidzas līdz ar pamiera parakstīšanu, tā sekas pastāv vēl ilgus gadus. Pēc Mārtiņa Vespera vārdiem, tikai 1925.gadā Latvijā beidzās tādu slimību kā tīfs, sifiliss un citu slimību epidēmijas. Izstādē var aplūkot sakropļoto cilvēku embriju kā šīs baisās slimības rezultātu.

Atsevišķais stends ir veltīts Daugavpils kara slimnīcai (hospitālim), kura šogad svin savu 185.gadu jubileju un ir viena no plašākajām ēkām Cietokšņa teritorijā. Kādreiz tās vadītājs Jānis Alksnis izdarīja visu iespējamo, lai mūsu hospitālis kļūtu par gandrīz mūsdienīgāku un labāk aprīkotu valsts medicīnisko iestādi.

Starp apbalvojumiem un ordeņiem, kurus par savu darbu saņēma medicīnas darbinieki, ir diezgan reta Floransas Naitingeilas medaļa. Ar to no 1912.gada apbalvoja tikai žēlsirdības māsas par uzticību savam darbam un drosmi sniedzot palīdzību slimajiem un ievainotajiem. Jo medicīna – tas ir aicinājums, tāpēc māsas tai kalpoja visu mūžu, viņas pat tika apglabātas medmāsas formā ar sarkanu krustu uz krūtīm. Starp citu, Latvijā Pirmā pasaules kara laikā 4 varonīgas māsas tika apbalvotas ar šo medaļu.

Kara ķirurgs Jānis Jankovskis arī bija apbalvots par varonīgu kalpošanu savam darbam un drosmi. Kauju laikā viņš trīs dienas pavadīja pie operāciju galda, izdarot tikai 10 minūšu pārtraukumus, lai pagulētu, viņš operēja un izglāba gandrīz 3 000 karavīru.

Latviešu rakstnieka un Dainu tēva Krišjāņa Barona dēls Kārlis arī Pirmā pasaules kara laikā bija ārsts un tika apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni un Goda krustu.
Izstāde muzejā darbosies līdz 15.septembrim.



Написать комментарий