Asociācija: Latvijā agro kartupeļu cenas šogad nav pieaugušas

foto richarddavidlawman.com
foto richarddavidlawman.com

Latvijā agro kartupeļu cenas šogad nav pieaugušas, salīdzinot ar pagājušo gadu, aģentūrai BNS pastāstīja Kartupeļu audzētāju asociācijas (KAA) valdes priekšsēdētājs Ilmārs Immurs.

Viņš atzīmēja, ka agro kartupeļu kvalitāte visiem audzētājiem gan nav vienāda, taču noteikti vietējie kartupeļi esot labāki par importētajiem. "Grūti pateikt - kā kuram audzētājam. Taču noteikti Latvijā audzētais kartupelis ir garšīgāks par importētajiem - no Spānijas, Grieķijas ievestajiem. Tas arī būtu jāslavē. Tomēr siltajās zemēs klimats ir labvēlīgāks un viņiem ražas ienākas ātrāk, tāpēc importa jaunie kartupeļi pie mums nonāk agrāk par vietējiem, tur nu mēs neko nevaram darīt," klāstīja KAA vadītājs.

Vienlaikus Immurs apliecināja, ka pirmo Latvijā audzēto kartupeļu cenas ir apmēram pagājušā gada līmenī. "Varbūt vienīgi kāds audzētājs, kas pirmais piedāvāja jaunos kartupeļus tirgū, tos tirgoja par augstāku cenu, bet kopumā cenas nav mainījušās," paskaidroja asociācijas valdes priekšsēdētājs, piebilstot, ka konkurence cenas notur adekvātā līmenī.

Tāpat KAA valdes priekšsēdētājs pastāstīja, ka šogad kartupeļu stādījumos līdz ar mitro un lietaino laiku aktīvi sākusi izplatīties kartupeļu lakstu puve."Lakstu puve līdz ar mitro un lietaino laiku ir sākusi aktīvi izplatīties, šobrīd tās izplatībai ir ļoti labi apstākļi. Tā ir vismaz Vidzemes pusē, kur bieži līst. To, diemžēl, arī var daudzos kartupeļu stādījumos novērot. Taču tas nozīmē, ka stādījumi ir rūpīgi jāapskata un jādara viss, lai slimības izplatību apturētu," teica Immurs.

KAA valdes priekšsēdētājs gan norādīja, ka pagaidām šā gada kartupeļu ražu prognozēt ir pāragri, jo vēl daudz laika līdz tās novākšanai. "To ir grūti prognozēt, jo daudzi apstākļi ražas apmēru vēl var ietekmēt līdz rudenim. Tomēr šobrīd var atzīt, ka trūkst siltuma, līdz ar to raža veidojas lēnāk," sacīja Immurs.

Ziņots, ka pērn Latvijā kartupeļi audzēti 31,5 tūkstošu hektāru platībā, kas ir par 5% vairāk nekā 2010.gadā.


Написать комментарий