VID portālu "Delfi" informēja, ka shēmā bijuši iesaistīti vairāk kā desmit reāli strādājoši uzņēmumi un apmēram divdesmit pieci fiktīvi uzņēmumi.

Pagājušajā nedēļā FPP īstenojusi 16 kratīšanas Rīgā un apturējusi grupējumu, kas no 2011.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 19.septembrim izvairījās no nodokļu maksāšanas un legalizēja noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus. Viens no izmeklēšanas gaitā aizturētajiem noziedzīgās shēmas organizatoriem jau iepriekš atzīts par aizdomās turēto kādā citā VID izmeklētā kriminālprocesā. Patlaban tiesa viņu apcietinājusi, savukārt, pārējiem četriem cilvēkiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

VID kratīšanu laikā izņēma 27 000 latus skaidrā naudā, planšetdatorus, dokumentus, kodu kalkulatorus, zīmogus, bankas kartes, datu nesējus un citus pierādījumus. Arests uzlikts kopumā aptuveni 10 000 latiem noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu norēķinu kontos dažādās Latvijas kredītiestādēs.

Ieņēmumu dienests lēš, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus, lai iegūtu skaidras naudas līdzekļus algu izmaksai „aploksnēs" un automašīnu iegādei privātām vajadzībām.

Lai samazinātu valsts budžetā maksājamā pievienotās vērtības nodokļa apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas „klienti" savās pievienotās vērtības nodokļa atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru valsts budžetā.

Lai nepamatoti nodokļos nenomaksātie naudas līdzekļi nonāktu noziedzīgās darbības organizatoru un viņu „klientu" rīcībā, tika izveidots naudas līdzekļu pārskaitīšanas mehānisms caur vairāku „fiktīvo" uzņēmumu norēķinu kontiem Latvijas kredītiestādēs, tādējādi maskējot noziedzīgo finanšu līdzekļu patieso izcelsmi un piederību.

Kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka noziedzīgo grupējumu veido trīs organizatori, pieci atbalstītāji, apmēram divdesmit piecas fiktīvās amatpersonas, kā arī „klienti", kuru precīzs skaits pagaidām vēl nav noteikts.

Kriminālprocesa ietvaros ir aizturētas piecas personas, tajā skaitā arī viens no organizatoriem, un tās visas atzītas par aizdomās turamajām.

Izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju VID šobrīd nesniedz.