M.Laudiņš: SC-3 modernizācija ļaus samazināt apkures tarifu visā pilsētā

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Kā zināms, 26.septembrī tika paziņots uzvarētājs konkursā par siltumenerģijas uzkarsētā ūdens veidā piegādi SC-3, Mendeļejeva ielā 13A, vajadzībām. Uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli” šī gada jūlijā izsludinātajā konkursā uzvarēja firma „Batergo”, kas par saviem pakalpojumiem saņems 6 211 500 latus. Minētā konkursa nepieciešamību portālam Gorod.lv paskaidroja uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli” vadītājs Māris Laudiņš.

Pastāstiet, lūdzu, ar kādu mērķi tika rīkots šis konkurss par siltumenerģijas piegādi SC-3 vajadzībām?

Visu uzņēmuma modernizācijas pasākumu mērķis ir samazināt galīgo tarifu. To var panākt tikai samazinot ražošanas izdevumus. Ja trešās personas piedāvā siltumenerģijas ražošanu un tas pilsētai ir izdevīgi, mēs izskatām šāda veida piedāvājumus un iepirkumu procedūras rezultātā varam izmantot trešo personu pakalpojumus.

Tas ir, pastāv šāda veida privātstruktūru piesaistīšanas prakse, kas ļauj samazināt uzņēmuma izdevumus?

Saskaņā ar Enerģētikas likumu, siltumenerģijas ražošanas tirgus nav monopols, un jebkurš komersants var piedāvāt savus pakalpojumus. Konkursa gaitā mēs izvēlamies optimālos risinājumus, lai panāktu galveno rezultātu – ražošanas izdevumu samazināšanu.

Enerģijas iegādes no trešajām personām prakse tiek realizēta no 2008.gada, kad tika rīkoti konkursi par siltumenerģijas piegādi mikrorajona Križi vajadzībām, kur siltumenerģijas ražošana bija ļoti dārga, jo kā degviela tika izmantots mazuts un siltumenerģijas ražošanai bijām spiesti nomāt bijušā gaļas kombināta katlu māju. Bija arī diezgan lieli siltuma zaudējumi kādā tīklu posmā. Lai samazinātu siltuma ražošanas izdevumus, konkursa rezultātā tika noteikta firma, kas uzcēla katlu māju un kā degvielu sāka izmantot skaidas, mikrorajona iedzīvotājiem radās iespēja lietot karsto ūdeni visa gada laikā, jo pirms tam šāda iespēja starpapkures sezonā bija tikai 2 reizes nedēļā.

Pēdējos gados uzņēmums bija rīkojis konkursus par siltumenerģijas piegādi vasaras un daļēji ziemas režīmā SC-3, SC-1 vajadzībām, tiek iegādāta siltumenerģija SC-2 vajadzībām.

Tātad nesen rīkotais konkurss ir esošās prakses turpinājums?

Jā, konkurss par siltumenerģijas piegādi SC-3 vajadzībām ir mūsu ražošanas izdevumu samazināšanas pasākumu kārtējais posms. Esam veikuši mūsu ražošanas jaudas rūpīgu analīzi, pēc tam tika izsludināts konkurss un noteikts uzvarētājs, kura siltumenerģijas pārdošanas nosacījumi pilsētai ir izdevīgi.

SC-3 ir vislielākā stacija pilsētā, tā tika celta ĶŠR vajadzībām. Aprīkojums ir novecojis, siltumenerģijas ražošanas procesā notiek diezgan lieli siltuma zaudējumi, tāpēc izdevumi ir lieli, bet derīguma koeficients – ļoti zems. Esošo situāciju labos sadarbība ar privātfirmu.

Kāds labums no ieplānotiem pasākumiem būs pilsētas iedzīvotājiem?

Veikto pasākumu rezultātā tuvākajos gados uzņēmums varētu samazināt tarifu gandrīz par 9%. Šobrīd dabasgāzes cena ir 230 lati par tūkstoti kubikmetriem un tarifs sastāda 47,09 latus par megavatstundu. Veikto pasākumu rezultātā tarifu varētu samazināt līdz 43,47 latiem par megavatstundu. Zīmīgi, ka tarifa samazināšana skars visus Daugavpils siltumenerģijas patērētājus. Šādā veidā tarifs būs zemāks, nekā Rīgā, neskatoties uz to, ka galvaspilsēta ir daudz lielāks patērētājs, kuram paredzētā dabasgāzes cena ir zemāka.

Ja pilsētā netiktu rīkots minētais konkurss un citi izdevumu samazināšanas pasākumi, kas notiktu ar tarifu tuvākajā nākotnē?
Tarifs pieaugtu līdz ar dabasgāzes cenas pieaugumu. Šobrīd dabasgāzes akcīzes nodoklis tiek piemērots nepilnā apjomā – 12 lati par tūkstoti kubikmetriem, bet no 2014.gada tas tiks piemērots 15,60 latu apmērā par tūkstoti kubikmetriem. Tas ietekmētu tarifu, piespiežot to paaugstināt par 1,3%.

Mums tas tuvākajā nākotnē nedraud?

Ja izdosies modernizēt SC-3, uzņēmums iegādāsies siltumenerģiju, kuras ražošanai tika izmantota biomasa (skaidas, miza), līdz ar to akcīzes sastāvdaļa samazināsies 2 reizēs – no 1,51 lata par 1 000 m3 līdz 0,78 par 1 000 m3.

Kā arī uzņēmums turpina realizēt arī citus projektus, kas ļaus samazināt izdevumus. Piemēram, SC-1 tiek mainīts novecojis katls, nākamgad tas tiks darīts SC-2. Jaudas palielināšanai tiek plānots ierīkot jaunu katlu Cietoksnī, kur drīzumā sāks darboties Marka Rotko mākslas centrs, būs nepieciešams nodrošināt apkuri jaunajās ēkās, kur atradīsies Valsts policijas administrācija. Turklāt uzņēmums turpina ārējo tīklu rekonstrukciju.

Kāpēc uzņēmums nevarēja modernizēt SC-3 patstāvīgi – par saviem līdzekļiem?

Kā zināms, uzņēmuma naudas līdzekļi ir ierobežoti, bet patērētāju parādi netiek apmaksāti tik ātri, kā gribētos. Apgrozījuma līdzekļu trūkums ierobežo mūsu iespējas. Pat iedomājoties, ka bankas izsniegtu tik lielu kredītu SC-3 modernizācijai, tuvākajos 10 gados mēs spētu tikai atdot kredītu un procentus, citu tīklu modernizācija nebūtu iespējama.

Vai nebija iespējams veikt modernizāciju, izmantojot Eiropas Savienības programmu atbalstu?

Vairāku darbu veikšanā esam izmantojuši ES līdzekļus. Taču šo projektu ietvaros var saņemt 40-50% finansējumu, pārējo naudu vienalga vajadzētu aizņemties. SC-3 modernizācijas gadījumā izdevumi ir ļoti lieli, tāpēc mūsu projekti nesaņēma atbalstu.

Tomēr attiecīgas ministrijas atbalsta citus uzņēmuma projektus, kas ir ļoti labi, tiesa?

Jā, ar Eiropas līdzekļu palīdzību mēs spēsim turpināt modernizāciju arī nākamgad. Tiek plānota siltumtīklu rekonstrukcija Kauņas ielā, no Siguldas līdz Tautas ielai, kā arī 18.Novembra ielā posmā no Viestura ielas līdz Dzelzceļu ielai, kur maģistrāles tiks iekļautas zaļajā zonā. Jau ir nomainīts cauruļvads Liepājas ielā, Vecstropos, savukārt Kauņas ielā tika ierīkots aprīkojums, kas ļaus mainīt cauruļvadu, nenojaucot jaunu asfaltu 18.Novembra ielā.

Vai ir iespējams apgalvot, ka veikto darbu rezultātā mūsu pilsētā tuvākajā laikā tarifs netiks paaugstināts?

Pastāv liela varbūtība, ka pat akcīzes nodokļa piemērošana pilnā apjomā tuvākajā laikā neietekmēs tarifu. Šādu situāciju veicina gan siltumtrašu maiņas pasākumi, gan katlu māju aprīkojuma modernizācija, tai skaitā SC-3 modernizācija.

Uzņēmums darīs visu iespējamu, lai tuvākajos gados, tiklīdz SC-3 sāks darboties modernizētais aprīkojums, būtu iespējams samazināt tarifu. Tas ir reāli, jo pirms 2 gadiem, pateicoties koģenerācijas stacijas darba atjaunošanai SC-1 un siltumenerģijas iegādei SC-3 vajadzībām, tarifs pilsētā tika samazināts par 8%.

Saskaņā ar līguma nosacījumiem, konkursa uzvarētājam, kas piegādās siltumenerģiju SC-3 vajadzībām, nepieciešamie darbi jāveic 3 gadu laikā, bet turpmāko 5 gadu laikā jāpārdod siltumenerģija uzņēmumam „Daugavpils siltumtīkli”. Pēc līguma termiņa beigšanas, tiks veikta jauna iepirkumu procedūra vai „Daugavpils siltumtīkli” izpirks šo aprīkojumu.

Kas notiks ar uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli’ darbiniekiem, kuri strādā SC-3?

Līgums paredz, ka trešajai personai jāpieņem darbā pēc iespējams lielāks pašlaik strādājošo uzņēmuma darbinieku skaits. Analoģiska situācija izveidojusies Križos, kur katlu mājas operatīvu apkalpošanu veic mūsu uzņēmuma darbinieki.

Paldies par interviju.


Написать комментарий