Daugavpils Valsts ģimnāzijā tika atklāts otrais Daugavpilī paleontoloģijas muzejs

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Piektdien, 23.novembrī, Daugavpils Valsts ģimnāzijas Bioloģijas kabinetā tika atklāts unikāls paleontoloģijas muzejs, kuru izveidojis pazīstams mākslinieks un talantīgs cilvēks Pjotrs Hudobčenoks sadarbībā ar bioloģijas skolotāju Valēriju Dudeniču. Tiesa, viņi paši to sauc nevis par muzeju, bet par dabas ekspozīciju.

Pirms gada Pjotrs Hudibčonoks paleontoloģijas ekspozīciju bija atklājis Daugavpils 10.vidusskolā, bet jaunā ekspozīcija ir daudz bagātāka, daudzveidīgāka un tajā iekļautas Zemes klimatiskajām zonām veltītā sadaļa, ģeoloģijas un mineraloģijas sadaļas.

„10.vidusskolā mācās mana mazmeita, tāpēc biju nolēmis sākumā iepriecināt tieši viņu. Valsts ģimnāzijā strādā mana meita, tāpēc veltīju uzmanību arī šai skolai”, - smejas jaunās ekspozīcijas autors.

Skolas muzeja ekspozīcija tika izveidota pusotra gada laikā un tajā var aplūkot pat padomju laikā iegūtos eksponātus: minerālus, magnētiskos iežus, pusdārgakmeņu kolekciju, krāšņus 3D stendus, kuros ievietota informācija par Zemes klimatiskajām zonām – arktiskiem tuksnešiem, tundru, savannu, tropiskiem mežiem un kalnu apgabaliem. Jāatzīmē, ka Pjotrs Hudobčonoks pats veica galdnieka darbu, izgatavoja un noformēja stendus. Piemēram, lai izveidotu priežu stumbrus viņš izmantoja veco pakaramo kociņus.

Jaunā skolas muzeja galvenais mērķis ir ieinteresēt skolēnus, pierādīt viņiem, ka zinātne ir aizraujoša nodarbe. „Ceram, ka jaunajā bioloģijas kabinetā aizrautīgi un ar interesi jauno vielu apgūs ne tikai pamatskolas, bet arī vidusskolas skolēni, jo visu muzejā piedāvāto materiālu var izmantot gan bioloģijas, gan ģeogrāfijas nodarbībās. Turklāt skolotājs var izvēlēties vienu no ekspozīcijas tematiem un akcentēt to, izmantojot attiecīgo stendu”, - uzskata Valsts ģimnāzijas bioloģijas skolotājs Valērijs Dudeničs.

Atvadoties no muzeja apmeklētājiem, visiem tika uzdāvināts senās zivs bruņu fragments, minētā zivs mūsu planētu apdzīvojusi pirms vairāk nekā 400 miljoniem gadu un tās atliekas tika atrastas Gaujas krastos.

Visiem interesentiem ir iespēja pasūtīt ekskursiju un apmeklēt jaunu paleontoloģijas muzeju Daugavpils Valsts ģimnāzijā. Sīkāka informācija atrodama ŠEIT



Написать комментарий