F.Zaletilo: Negatīva attieksme pret M.Rotko mākslu saistīta ar pilsētnieku gara tumsību

Portāls Gorod.lv savu lasītāju vidū rīkoja aptauju par viņu attieksmi pret Marka Rotko mākslu, kuras rezultāti liecina, ka lielākā daļa lasītāju (24%) nesaprot pasaulslavenā mākslinieka darbus un uzskata, ka viņa vārds nepalīdzēs piesaistīt pilsētā tūristus (23%).

23% respondentu negatīvi attiecas pret M.Rotko mākslu, atzīmējot, ka tā neesot māksla un tikai 1% aptaujāto atbildēja, ka viņiem patīk M.Rotko darbi. Kopumā aptaujā piedalījās 400 pilsētnieki.

Lai noskaidrotu, ar ko saistīta šāda pilsētnieku attieksme pret slavenā daugavpilieša mākslu, griezāmies pie Marka Rotko mākslas centra projektu vadītājas Faridas Zaletilo, kura uz jautājumu atbildēja sekojoši: „Negatīva attieksme pret M.Rotko mākslu saistīta ar pilsētnieku gara tumsību. Latvijā un pasaulē nav otrā tik slavena daugavpilieša kā Marks Rotko. Patiesībā M.Rotko atpazīstamība nav diskusijas jautājums – viņa vārds ir labi zināms Lielbritānijā, Šveicē, Dānijā, Francijā, nerunājot jau par Ameriku”.

Zaletilo kundze atzīmēja, ka, ierodoties pilsētā, tūristi meklē ar kultūru saistītus iespaidus, tāpēc apmeklē muzejus un iegūst jaunu informāciju. M.Rotko darbi izstādīti Eiropas lielākajos muzejos – Berlīnē, Hamburgā, Kopenhāgenā un citās pilsētās, kas liecina par to, ka M.Rokto māksla ir unikāla, un tikai mūsu mazajā pilsētā rodas jautājums, vai Marka Rotko personība ir atpazīstama un vai ir nepieciešams viņa vārdā nosauktais mākslas centrs.

M.Rotko mākslas centra projektu vadītāja paziņoja, ka, ja Daugavpilī iecerēto lidostu nosauktu Rotko vārdā, pilsēta kļūtu daudz pievilcīgākā tūristu acīs.

Turklāt, pēc F.Zaletilo vārdiem, par M.Rotko mākslas atpazīstamību liecina neskaitāmas diskusijas internetā, kurā tiek apspriests, kādu literatūru par M.Rotko varētu izlasīt. Kā arī viņa mākslas iespaidā cilvēki raksta dzeju un mūziku.

Zaletilo kundze atzīmēja, ka līdz ar M.Rotko centra atklāšanu Daugavpilī, attieksme pret viņa mākslu varētu mainīties, jo cilvēki apmeklēs Centru un tiks informēti par pasaulslaveno daugavpilieti un citām slavenām personām, kas paaugstinās pilsētnieku pašapziņu, un viņi leposies, ka ir dzimuši vienā pilsētā ar šiem slaveniem cilvēkiem.


Написать комментарий