Lauku tūrisma uzņēmējiem pasniegs kultūras zīmi “Latviskais mantojums”

foto: viss.lv
foto: viss.lv

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) un Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis pirmajiem 12 lauku tūrisma uzņēmējiem pasniegs kultūras zīmi "Latviskais mantojums", informēja Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele.

Zīmes "Latviskais mantojums" tiks pasniegtas "Mekes" krogam, lauku sētai "Ūši", tradīciju namam "Zvanītāji", Valmiermuižas alus darītavai, zemnieku saimniecībai "Adzelvieši", Vienkoču parkam, Ludzas Amatnieku centram, Salacgrīvas nēģu tačiem, lauku sētai "Dzirnupes", zemnieku saimniecībai "Vaidelotes", lauku mājām "Donas" un viesu namam "Lantus".

Kultūras zīmes tiks pasniegtas par to, ka komersanti latviskās vērtības rāda plašākai publikai, demonstrējot savu tūrisma piedāvājumu. Kultūras zīmes pasniegšana notiks 10.maijā pl.15:00 Rīgas Latviešu biedrības namā, Merķeļa ielā 13.

Ar šādas zīmes ideju nāca klajā "Lauku ceļotājs", aicinot talkā latviešu kultūras mantojuma zinātājus, autoritātes un Kultūras ministriju, lai kopīgiem spēkiem izveidotu spēcīgu, pamatotu zīmolu, kas aicinās pašmāju un ārvalstu tūristus iepazīt Latvijas izcilās tradicionālās vērtības, kas joprojām ir dzīvas un lielākā vai mazākā mērā caurvij mūsu, latviešu, ikdienas dzīvi.

Jaunzeme-Grende atzina, ka zīmes "Latviskais mantojums" iedibināšana ir pierādījums un apliecinājums tam, ka nacionālā kultūra vistiešākā veidā sekmē biznesa attīstību.

"Tas ir lielisks veids, kā rosināt mazos lauku uzņēmējus vēl vairāk pievērsties latvisko vērtību izkopšanai, kuras paaudžu paaudzēs esam mantojuši no saviem senčiem un kuras ir svarīgas ne tikai mums pašiem, bet arī cilvēkiem no daudzām citām pasaules valstīm," piebilda ministre.

Savukārt Jaunsleinis norādīja, ka mūsdienu straujajā ikdienas ritmā ir ļoti svarīgi, lai cilvēki, kuriem piemīt latviskais gars un mīlestība pret latviskās dzīvesziņas saglabāšanu, ir aktīvi un nes šo pieredzi tālāk nākotnē. Tieši tāds mērķis ir "Latviskā mantojuma" zīmei.

"Mums ir jālepojas ar šiem uzņēmējiem un latvisko tradīciju aizrautajiem cilvēkiem, kuriem pateicoties, mūsu latviskās tradīcijas dzīvos ilgi," uzsvēra Jaunsleinis.

Kā pavēstīja Asnāte Ziemele, "Latviskā mantojuma" zīme vienos mazākus un lielākus lauku tūrisma uzņēmējus, lauku labumu ražotājus un citus latviskās kultūras mantojuma prezentētājus, kas pratuši saglabāt, atjaunināt vai izcelt latvisko gudrību un prasmīgi daudzināt to vietējiem un ārvalstu tūristiem.

Pretendentus "Latviskā mantojuma" zīmes saņemšanai izvērtēja komisija, kurā piedalījās Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis, Latvijas nacionālā kultūras centra direktore Dace Melbārde, 11.Saeimas deputāte, Latvijas Universitātes profesore Janīna Kursīte, etnopsiholoģe un pedagoģe Māra Mellēna, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa, Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta direktore Jolanta Treile, dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte, Dziesmusvētku radošais direktors, "McCann World Group Riga" vadītājs Gatis Mūrnieks, Tūrisma attīstības valsts aģentūras direktors Armands Slokenbergs u.c.


Написать комментарий