Ar īpašas darbības palīdzību Latgales zoodārzā tika atgriezta pirms gada nozagtais bruņurupucis

foto no Latgales zoodārza
foto no Latgales zoodārza

Nedomājiet, ka detektīvstāsti ar pakaļdzīšanos, atmaskošanu un īpašajiem aģentiem notiek tikai filmās. Latgales zoodārza direktors izstāstīja portāla Gorod.lv žurnālistam aizraujošu detektīvstāstu, kas notika ar kādu no zoodārza iemītniekiem.

Apmēram gadu atpakaļ no zoodārza tika izzagts mazs grieķu Vidusjūras bruņurupucis – puika un pieradināts hameleons, kas neizsakāmi sarūgtināja visus zoodārza darbiniekus. Pirmkārt, tādēļ, ka zādzības Latgales zoodārzā ir ļoti reta parādība, jo attiecības ar apmeklētājiem tiek veidotas uz uzticības pamata – daudzus dzīvniekus var ne tikai pabarot, bet arī paglaudīt un paturēt rokās. Otrkārt, nozagtie dzīvnieki nebija no lētajiem, bet bruņurupucis vispār piederēja kādai īpaši aizsargājamai sugai un tā bija nodrošināta ar mikroshēmu.

Kādu laiku atpakaļ Mihailam Pupiņam piezvanīja draugs un kolēģis no Francijas un pastāstījis, ka kādā Daugavpils sludinājumu Interneta vietnē ir paziņojums par bruņurupuča pārdošanu, kuras ārējais izskats ļoti atgādināja nozagto bruņurupuci. Bet pārdevējs to sauca par Vidusāzijas bruņurupuci. 

Tā kā valsts policijai, kur tika iesniegts paziņojums par retā dzīvnieka pazušanu, ir svarīgāki darbi, Latgales zoodārza darbiniekiem palīdzēja Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvji, tika noorganizēta operatīvā grupa retā dzīvnieka glābšanai no svešiniekiem.
Pēc Mihaila Pupiņa vārdiem, tika sarīkota īpaša operācija, kuras laikā pazudušais dzīvnieks tika nogādāts savās mājās. Izliekoties par bruņurupuča pircējiem, īpašie aģenti sazinājās ar pārdevēju, palūdzot pagaidām nepārdot bruņurupuci, apsolot par to lielu naudu. Tikšanās laikā taisnība beidzot tika atklāta, mikroshēmu skeneris atpazina nozagto dzīvnieku, kas arī tika konfiscēts no t.s. pārdevēja.

Šobrīd Vidusjūras bruņurupucis atrodas karantīnas režīmā, jo to pieprasa Latvijas likumdošana, un gaida tikšanos ar savu uzticamo draudzeni. Pie tam, viņš šobrīd ir savas dzīves plaukumā, kas varētu būt ekvivalenti cilvēka 30 gadiem.

Pret neveiksmīgo pārdevēju Dabas aizsardzības pārvalde ierosināja administratīvo pārkāpumu, viņam būs jānes atbildība par nodarīto.

Pavisam drīz Latgales zoodārza apmeklētāji starp daudzajiem dzīvniekiem varēs apskatīt arī bruņurupuci-ceļotāju.


Написать комментарий