Daugavpils: 1700 paraksti pret piedāvātā siltumenerģijas tarifa samazināšanu iesniegti Regulatoram

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Trešdien, 9. oktobrī Daugavpilī notika Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas organizētā sanāksme par uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli” siltumapgādes pakalpojuma tarifa iesniegto projektu.

Tāpat kā jaunā ūdensapgādes tarifa apspriešanas laikā 27. augustā neieradās neviens no domes pārstāvjiem un deputātiem, tādēļ uz visiem daudzajiem kātesošo jautājumiem, priekšlikumiem un komentāriem atbildēja tikai izpildītāji – uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli” pārstāvji.

Tādējādi neviens no Daugavpils domes deputātiem, kuri tik aktīvi uzstājas pret TC–3 „prihvatizāciju”, neviens no tautas kalpiem, kuri solīja komunālo pakalpojumu rēķinu samazināšanu pat līdz 50%, un neviens no deputātiem, kuri konsultēja pilsētniekus komunālajos jautājumos, nekļuva par neparasta notikuma – 1700 pilsētnieku parakstu iesniegšanas Regulatoram pret piedāvāto siltumenerģijas tarifa samazinājumu liecinieku.

Atgādināsim, ka uzņēmums „Daugavpils siltumtīkli” šī gada 30. augustā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā iesniedza vispārējā siltumapgādes tarifa projektu, kurš ir aprēķināts saskaņā ar 2010. gada metodiku. Tāpat kā iepriekš tarifs būs atkarīgs no gāzes cenas, un pie pašreizējās gāzes cenas 205 lati par 1000 m3 apkures tarifs samazināsies no 43,94 Ls par megavatstundu līdz 42,69 Ls, t.i., par 2,8%. Kā tika paziņots, tarifa izmaiņas ir saistītas ar koģenerācijas stacijas TC–1 saražotās siltumenerģijas tarifa apstiprināšanu, veiktajiem ražošanas efektivitātes un siltumenerģijas padeves paaugstināšanas pasākumiem, kā arī ar iepērkamās siltumenerģijas apjomu palielināšanos. Iepazīties ar vispārpieejamo informāciju, kas iekļauta tarifa projektā, kā arī izteikt savus priekšlikumus pilsētnieki varēja septembra mēneša laikā.

Kā portālam Gorod.lv pastāstīja uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli” vadītājs Andrejs Kuzņecovs, uzņēmums visā apspriešanas termiņa laikā nesaņēma nevienu rakstisku priekšlikumu par tarifa projektu. Tomēr 9. oktobra sanāksmes gaitā protokoliste paspēja pierakstīt 5 priekšlikumus, kuri tika izteikti 2 stundu ilgās pietiekami vētrainās diskusijas laikā, kurā piedalījās vairāk nekā 30 cilvēki.

Visaktīvākie izrādījās dažu māju vecākie, kā arī iniciatoru grupa, kura pēc tās pārstāvju vārdiem uzstājās partijas „Tautas kontrole” vārdā. Un ja māju vecākos galvenokārt interesēja līguma ar „Batergo” darbības detaļas, tad aktīvisti uzņēmuma pārstāvjiem uzdeva jautājumus, kas kopumā saistīti ar tarifa veidošanu un jaunā piedāvātā tarifa aprēķina metodiku.

Pēc uzņēmuma darbinieku atbilžu noklausīšanās (reizēm jautātāji šīs atbildes vienkārši negribēja uzklausīt, jo paši atbildēja uz saviem jautājumiem) vairākums klātesošo nonāca pie secinājuma, ka tarifa samazinājums varētu būt arī lielāks. Tādēļ Regulatora pārstāvjiem tika nodoti 1700 pilsētnieku paraksti zem krievu valodā parakstītā iesnieguma, kas krievu variantā nozīmē „Mēs esam pret nepamatoti augstā siltumenerģijas tarifa projektu”, kā arī 17 priekšlikumus rakstveidā, kuri attiecas uz tarifa pārskatīšanu.

Komentējot šādu tarifa samazināšanas projekta apspriešanas iznākumu, kura būtība bija aktīvistu prasība neapstiprināt piedāvāto samazināto tarifu, uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli” vadītājs Andrejs Kuzņecovs portālam paziņoja, ka izteiktās pretenzijas tai skaitā arī par tarifa aprēķina metodiku, protams, palielinās tarifa projekta apstiprināšanas termiņu, jo Regulatoram būs nepieciešams laiks to izskatīšanai. Tādējādi pateicoties aktīvistiem tarifs, iespējams, netiks samazināts tādā apjomā un piedāvātajā termiņā, apstiprināja uzņēmuma vadītājs, papildinot, ka tieši pretēji tarifs tiks samazināts vēl vairāk (jo vairāki deputāti to solīja).

A. Kuzņecovs domā, ka neviens no deputātiem un pilsētas vadības neieradās apspriešanā informācija, par kuru bija pieejama un tika publicēta MIL, iespējams, aizņemtības dēļ.

„Negribas pieskarties politikai, bet šodien ļoti vētraini uzstājās „Tautas kontrole”, tomēr sabiedriskās apspriešanas laikā no viņiem netika saņemti priekšlikumi. Kas attiecas uz izskanējušām pretenzijām par tarifa aprēķina metodiku, tad šo metodiku ilgu laiku izstrādāja daudzi speciālisti. Domāju, ka aktīvistiem, kuri šodien uzstājās, nav taisnība apstāklī, ka metodika ierobežo pilsētnieku tiesības un to jāpārskata. Runājot par uzņēmumu, mēs veicām visus aprēķinus saskaņā ar šo metodiku, un visi mūsu skaitļi ir pamatoti”, - rezumēja A.Kuzņecovs, papildinot, ka Regulators, iespējams, sniegs kaut kādu atbildi par piedāvātā tarifa apstiprināšanu mēneša laikā.

Atzīmēsim, ka daži klātesošie interesējās, kāpēc sanāksmē nepiedalās neviens deputāts, kā arī izskanēja frāze „Domi jāņem „aiz žaunām”, nevis „Siltumtīklus”.

Portāls Gorod.lv tuvākajā laikā centīsies uzzināt, kāpēc tautas kalpi ignorēja tarifa apspriešanu, un par tā iemesliem ziņot mūsu lasītājiem.



Написать комментарий