Eksperti: Karš turpināsies informācijas telpā

foto: lawinrussia.ru
foto: lawinrussia.ru

„Kad ir tāds lielisks resurss, kā krievu kopiena dažādās valstīs, tostarp Latvijā, no kuras liela daļa skatās Krievijas TV kanālus un jau ir „sazombēti”, tad viņiem jau var iestāstīt, ko vien nepieciešams.

Šādā situācijā būtu muļķīgi to neizmantot,” PolitiCafe diskusijā „Krievija, kurp tu dodies?” skaidroja pētnieciskais žurnālists un opozīcijas aktīvists no Maskavas Romāns Dobrohotovs. Viņš norādīja, ka, lai arī Krievija Latvijā neiebruks, kā tas šobrīd noticis Krimā, karš turpināsies informācijas telpā. Oficiālās Krievijas propaganda ir spēcīga un noteikti izmantos savus tautiešus citās valstīs, lai aicinātu uz protestiem, norādīs uz it kā esošu genocīdu pret krieviem. Savukārt šo vēstījumu Krievijas televīzijas nekavējoties parādīs labākajā ētera laikā, paredz Dobrohotovs.

„Sākot no laika posma pirms ES Austrumu partnerības samita Viļņā 2013.gada nogalē, ir vērojama bezprecedenta propagandas plūsma caur Krievijas TV kanāliem ārvalstīs. Krievijas varas kontrolētie TV kanāli vairs nav mediji vārda parastajā nozīmē, bet gan Krievijas ārpolitikas instrumenti, līdz ar to par tiem vairs nevar spriest mediju brīvības kategorijās. Apgrūtinot vai ierobežojot to darbību Latvijā, mēs ierobežosim nevis mediju brīvību, bet gan autoritārās Krievijas ietekmi Latvijā. Šādi ārkārtas līdzekļi var tikt īstenoti Krievijas etniskā naida kurināšanas un kara propagandas ierobežošanai,” diskusijas laikā norādīja Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors.

Dobrohotovs norāda - ir ļoti nepareizi, ka Latvijā Krievijas propagandas kanāli aizvien tiek atļauti. Ja Krievijā to nevar aizliegt, vismaz Eiropā šos propagandas kanālus vajadzētu ierobežot, jo tie patiesībā nav masu informācijas kanāli un objektīva žurnālistika, bet emocionāla, draudīga aģitācija. Krievijas propaganda ir kā radiācija, no kā jāizvairās, uzsver žurnālists.

Jābūt gataviem, ka Krievijas mediji izmantos katru iespēju izkropļot informāciju. Ja pie jums pienāk Krievijas TV kanāla žurnālists, viss, ko jūs teiksiet, tiks sagrozīts. Tāpēc mūciet no viņiem un nekomunicējiet, brīdina Dobrohotovs.

Pēdējā pusgada laikā Krievijā žurnālisti, kas pārstāv oficiālajai Krievijai alternatīvu viedokli, tiek iebiedēti. Tāpat iedzīvotāji baidās iebilst Putina aģitācijai un propagandai, norāda žurnālists.

Diskusija „Krievija, kurp tu dodies?” notika ceturtdien 27. martā Latvijas 1. Rokkafejnīcā PolitiCafe diskusiju cikla ietvaros sadarbībā ar Austrumeiropas politikas pētījumu centru. Diskusijas mērķis bija sniegt ieskatu pašreizējās norisēs Latvijas Austrumu kaimiņvalstī Krievijā. Diskusijā piedalījās pētnieciskās žurnālistikas un analīzes portāla "The Insider" galvenais redaktors un politiskās partijas "5.decembris" padomes loceklis Romāns Dobrohotovs. Sarunu vadīja Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors.

31.03.2014 , 16:45

Ieva Dzelme-Romanovska , GOROD


Написать комментарий