Austrālijā atzina par likumīgām „nenoteikta dzimuma” personas

foto: gazeta.ru
foto: gazeta.ru

Austrālijā oficiāli apstiprināja pilsoņu sadalījumu trīs dzimumu grupās – sievietes, vīrieši un „nenoteikta” dzimuma. Šāds likumdošanas jaunievedums parādījās saskaņā ar Austrālijas Augstākās tiesas lēmumu par to, ka valsts iestādēm jāreģistrē un jāizsniedz dokumenti cilvēkiem, kuri ir mainījuši dzimumu.

Turklāt lēmumā ir precizēts, ka dokumentos cilvēka dzimums jānorāda atbilstoši viņa vēlmei, – ziņo eurosmi.ru.

Augstākās tiesas lēmums kļuva par atbildi uz Sidnejas iedzīvotāja prasību, kuru viņš iesniedza pret pilsētas civilās reģistrācijas biroju. Prasības iesniedzējs Norri kopš dzimšanas bija vīrietis, bet pēc pilngadības sasniegšanas veica dzimuma maiņas operāciju un kļuva par sievieti. Norri vērsās Sidnejas varas iestādēs, lai nomainītu datus dokumentos. Viņam reģistrāciju atteica, atsaucoties uz likumdošanas normām, kuras reglamentē šo jautājumu.

Tagad, kad valsts augstākās tiesu instances lēmums ir stājies spēkā, Austrālijā anketās un dokumentos tiks pievienota vēl viena aile, kurā var norādīt dzimumu – „nenoteikts”. Starp citu, „trešā dzimuma” pastāvēšana jau ir atzīta Vācijā un Nepālā: šajās valstīs pilsoņi var identificēties ar dzimuma apzīmējumu „V”, „S” vai „X” palīdzību.  

 


Написать комментарий