Latvijas Pareizticīgā baznīca klusē par patriarha Kirila vizītes atcelšanu

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Latvijas Pareizticīgā baznīca (LPB) atturas komentēt Valsts prezidenta Andra Bērziņa lēmumu lūgt Krievijas Pareizticīgās baznīcas galvu - patriarhu Kirilu nebraukt maijā uz Latviju, kā tas bijis iepriekš plānots, bet gan pārcelt vizīti uz vēlāku laiku.

LPB preses dienestā portālam "Delfi" uz lūgumu komentēt šo soli tika sniegta lakoniska atbilde, ka "baznīca šo jautājumu nekādi nekomentē".

LPB arī iepriekš plaši nav izteikusies par gaidāmo Krievijas Pareizticīgās baznīcas virsgana vizīti Latvijā. Pēc neoficiālas informācijas Latvijas pareizticīgo kopiena, kas vadības līmenī ir pakļauta Maskavas patriarhātam, šai vizītei gatavojusies ļoti rūpīgi un vizīte tikusi īpaši gaidīta.

Jau vēstīts, ka Bērziņa ierosinājums pārcelt vizītes laiku, nav vērtējams kā atteikums, bet gan lūgums pārcelt to uz vēlāku laiku, visticamāk, rudeni.

Vizītes pārcelšanas ierosinājuma pamatā ir pēdējā mēneša notikumi Krimā un Ukrainā, kas saistīti ar Krievijas politiku.

Rosinot pārcelt patriarha Kirila vizīti Latvijā uz rudeni, Bērziņš pierādījis, ka "dziļi sirdī tic labajam Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam" un tam, ka viņš līdz rudenim būs mainījis savu politisko un militāro stratēģiju, šādu uzskatu pauda Latvijas Universitātes (LU) politiskās komunikācijas profesors Ojārs Skudra.

Savukārt Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds vērtēja, ka patriarha vizīte varētu notikt, jo "sienu ar Krieviju neuzbūvēsim". Šāda vizīte būtu vienlaicīgi jābalansē ar stingriem prezidenta izteikumiem, ka Krievijas rīcība Ukrainā ir nepieņemama. "Ja Bērziņš to spēj, tad vizīte var notikt," piebilda Sprūds.

Jautāts, vai pēc vēstules nodošanas var gaidīt arī kādu reakciju no Kremļa, Sprūds sacīja, ka Krievija ir svarīgs kaimiņš, ar kuru jāveido attiecības, taču vispirms jādomā par sevi un nav jāuztraucas, ko Krievija par katru Latvijas lēmumu padomās. "Nedomāju, ka šis lēmums īpaši ietekmēs Latvijas un Krievijas attiecības," teica Sprūds, piebilstot, ka, protams, tas ir žests, ko var dažādi interpretēt.

Ārlietu ministrijas (ĀM) vēstnieks preses sekretārs Kārlis Eihenbaums apliecināja, ka Krievijas puse ir informēta par prezidenta ierosinājumu atlikt patriarha Kirila vizītes norisi uz atbilstošāku laiku.


Написать комментарий