Kazāks: Valdībai būtu jāpērk Latvijas Gāzes akcijas 2

foto: ir.lv
foto: ir.lv

Valstij būtu jāiegādājas Vācijas uzņēmumam EO.N Ruhrgas piederošās AS Latvijas Gāze akcijas, šodien Swedbank jaunākā ekonomikas apskata prezentācijā sacīja Swedbank galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Latvijas Gāze ir stratēģiski svarīgs uzņēmums, tāpēc valsts noteikti nedrīkstētu pateikt, ka to neinteresē uzņēmuma akciju atpirkšana, uzskata ekonomists.

«Jautājums var būt par cenu, taču valstij ir jāizanalizē, kādi varētu būt riski, ja valsts nav šajā biznesā,» piebilda Kazāks.

Jau ziņots, ka valdībai atbilde par EO.N Ruhrgas piederošo Latvijas Gāzes akciju iegādi jāsniedz līdz šā gada 2.maijam, šodien žurnālistiem sacīja premjerministre Laimdota Straujuma (V). Ministru prezidente informēja, ka valdība ir saņēmusi piedāvājumu izvērtēt iegādāties EO.N Ruhrgas akcijas.

«Atbildes sniegšanas termiņš ir līdz šā gada 2.maijam, kad valdībai ir jāiesniedz atbilde - vai esam gatavi iegādāties Latvijas Gāzes akcijas un vai esam gatavi sākt pārrunas par akciju iegādi,» norādīja Straujuma.

Tāpat viņa piebilda, ka Ekonomikas ministrija (EM) līdz šā gada aprīļa otrajai pusei iesniegs valdībā situācijas izvērtējumu.

EM pārstāve Evita Urpena atzīst, ka ministrija patlaban pie šī jautājuma strādā un EM pozīcija būs zināma tad, kad ziņojums tiks iesniegts valdībā. Urpena neprecizēja laiku, kad ziņojums varētu tikt iesniegts valdībā.

Jau ziņots, ka vācu uzņēmums EO.N Ruhrgas nolēmis pamest Latvijas tirgu, tāpēc Ekonomikas ministrija (EM) vērtē, vai valstij jāmeklē miljoni un akcijas jāatpērk vai jāļauj, lai par kontrolpaketes turētāju tautsaimniecībai nozīmīgajā uzņēmumā kļūst Krievijas Gazprom. Pašlaik Gazprom pieder 34% Latvijas Gāzes akciju, 16% uzņēmuma pieder Jura Savicka pārvaldītajai Itera Latvija, 2,77% - mazajiem akcionāriem, bet EO.N Ruhrgas - 47,23%.

Latvijas Gāzes akciju nominālvērtība ir 1,42 eiro, tomēr uzņēmums strādā ar ievērojamu peļņu, kas nozīmē, ka EO.N piederošo LG akciju cena ir krietni augstāka par to nominālvērtību. Tiesības atpirkt EO.N akcijas vispirms ir pārējiem Latvijas Gāzes īpašniekiem, un tikai pēc tam pirkt akcijas varētu pieteikties arī valsts.

Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāma Ministru prezidente teica - ja valdība atbalstīs Latvijas Gāzes akciju iegādi, nauda šim mērķim tiks atrasta.

Uz jautājumu, vai Latvijas valsts būs spējīga atrast tik milzīgu summu kā atsevišķu ekspertu minētie 600 miljoni eiro, Straujuma atbildēja: «Ja izlemsim, tad būs šie līdzekļi. Taču tas nenozīmē, ka tie būs no valsts budžeta.»

Viņa uzsvēra, ka 600 miljoni eiro ir pārspīlēta summa. Viņa atzina, ka vācu uzņēmēji ir izteikuši konkrētu piedāvājumu, taču neatklāja, kāds tas ir.


Написать комментарий

un to iesaka Zviedru bankas klerks. Mēs Latvijā paši zināsim bez Zviedrijas bankas ieteikumiem.

tukss muldona

Написать комментарий