Savickis: Latvijai iegādājoties LG akcijas, sarunas ar Krieviju par gāzi tiks politizētas

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

 Valstij kļūstot par "Latvijas Gāzes" (LG) akciju īpašnieku, pastāv politiskie riski, ka sarunas ar Krieviju par gāzes piegādēm vairs nenotiks tikai uz "tīri ekonomiskiem pamatiem", laikrakstam "Dienas Bizness" norāda LG līdzīpašnieces "Itera Latvija" prezidents Juris Savickis.

Viņš gan uzskata, ka valstij nebūtu jānodarbojas ar biznesu: "To, cik neveiksmīgi tas Latvijā darbojas mēs redzam kaut vai ar "Latvenergo", kur valsts pati īsti nezina, ko no šī uzņēmuma grib – biznesu vai sociālo funkciju veikšanu."

Savickis norāda, ka, valstij kļūstot par īpašnieku LG, arī šajā uzņēmumā varētu sagaidīt līdzīgu attieksmi. Valsts vēlas iegādāties akcijas par pēc iespējas zemāku cenu, bet vācu uzņēmums "E.ON" tās vēlas pēc iespējas ātrāk pārdot, tādēļ darījums varētu notikt.

"Itera Latvija" vadītājs gan arī uzskata, ka LG līdzīpašniekam "Gazprom" būtu jāiegādājas šīs akcijas, ja vien Eiropas Savienība nebūtu noteikusi prasības par gāzes vadu īpašumtiesību nodalīšanu no gāzes tirdzniecības.

"Savulaik jau gan "Gazprom", gan "Itera" tāpēc Latvijas gāzes akcijas iegādājās, ka abiem uzņēmumiem bija gāze, ko piegādāt. Nav nekādas loģikas, ja tagad 3. Enerģētikas pakete uzliek šādus ierobežojumus. Tie tikai sabojā tirgu un raida nelabvēlīgus signālus pragmatiskiem investoriem. Protams, šīs kapitāldaļas var iegādāties arī kaut kādi finanšu investori vai spekulanti, bet no tāda īpašnieka ieguvējs nav neviens. Finanšu spekulanti pēc iespējas ātrāk grib atgūt savu naudu, bet investīcijas infrastruktūrā viņus neinteresē," laikrakstam pauž Savickis.

Viņš teic, ka pagaidām enerģētikas ziņā situācija attīstās pragmatiski, "taču, ja tiks ieviestas nopietnākas ekonomiskās sankcijas, mums klāsies plāni".

Viņaprāt, vienīgā alternatīva ir draudzēties un domāt par sevi, pēc iespējas mazāk maisoties lielo valstu spēlēs. "Ja mēs nedraudzēsimies ar Krieviju, ar ko tad? Ar Meksiku?" viņš jautā.

Vācijas "E.ON Rurhgas" 47,2% akciju patlaban ir lielākais miljonus pelnošās "Latvijas Gāzes" akcionārs. Otrais lielākais akcionārs ir "Gazprom", kam pieder 34%, bet trešais ar 16% akciju - Jura Savicka vadītā "Itera Latvija". Mazajiem akcionāriem pieder 2,77% akciju.

 


Написать комментарий