Trīs Daugavpils pilsētas domes deputāti apgūs latviešu valodu par nodokļu maksātāju naudu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ceturtdien, 10.aprīlī, Finanšu komitejas ārkārtas sēdē Daugavpils pilsētas domes deputāti atbalstīja lēmuma projektu par 6 900 eiro iedalīšanu, lai trīs pilsētas domes deputāti apgūtu valsts valodu.

Minētā summa tika aprēķināta, ņemot vērā, ka deputāti latviešu valodu apgūs divas akadēmiskās stundas nedēļā pusgada laikā, kā tas noteikts Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā. Viena akadēmiskā stunda dienā maksā vidēji 8,33 eiro, kopumā tiks apmeklētas 276 stundas.

Pašvaldības lēmums tika pieņemts, pamatojoties uz Valsts valodas centra šā gada martā veiktās pārbaudes rezultātiem. Inspektori pārbaudīja deputātu Jurija Zaiceva, Vladislava Bojarūna un Aleksandra Samarina latviešu valodas zināšanas un konstatēja, ka divi no viņiem (J.Zaicevs un V.Bojarūns) valsts valodu pārvalda nepietiekami labi.

Saskaņā ar Valsts valodas centra datiem, deputātam J.Zaicevam it sertifikāts par vidējo izglītību un valsts valodu viņš pārvalda atbilstoši D līmenim. Savukārt V.Bojarūnam ir apliecība par augstāko valsts valodas pārvaldes kategoriju, bet deputāts A.Samarins izglītību ieguvis latviešu valodā. Tādēļ sēdē A.Samarins paziņoja, ka ar latviešu valodu viņam problēmu neesot un papildfinansējums nodarbībām nav nepieciešams.

Saskaņā ar Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumu, deputāts, kurš nepārvalda latviešu valodu pietiekami labi, var zaudēt mandātu. Viņam tiek dota iespēja uz pašvaldības rēķina uzlabot zināšanas pusgada laikā.

Ja pēc latviešu valodas kursiem deputāts nenokārtos eksāmenu vai neieradīsies uz to, Valsts valodas centram jāgriežas apgabaltiesā ar lūgumu atņemt deputātam viņa pilnvaras.

Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā atrunāts, ka deputātiem nepieciešamie kursi jāfinansē no neparedzētiem izdevumiem domātiem līdzekļiem. Pieņemot, ka Daugavpilī patlaban dzīvo ap 70 000 cilvēkiem, katram iedzīvotājam deputātu kursi izmaksās vidēji 10 eiro centus. Cerams, ka pēc kursu beigām deputāti vēl rūpīgāk gatavos un īstenos projektus un lēmumus, kuri padarīs mūsu dzīvi labāku.

 


Написать комментарий