EPPA Krievijas delegācijai atņem balsstiesības

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja (EPPA) Krimas okupācijas un aneksijas dēļ ceturtdien atņēmusi balsstiesības Krievijas delegācijai, kā arī izslēgusi tās pārstāvjus no visām vadošajām struktūrām, ziņo LETA-ITAR-TASS.

Parlamentārieši atbalstījuši asamblejas monitoringa komisijas priekšsēdētāja Štefana Štennaha ziņojumu, kurā piedāvāts pieturēties pie tā dēvētā maigā varianta un liegt Krievijas delegācijai tiesības balsot EPPA sēdēs līdz gada beigām.

Lielbritānijas delegāta Roberta Voltera ierosinātais priekšlikums par Krievijas dalības iesaldēšanu nesaņēma vajadzīgo atbalstu.

Tomēr rezolūcijas teksta apspriešanas gaitā tajā tika iekļauts labojums, kas līdz gada beigām liedz Krievijas delegācijai strādāt EPPA vadošajās struktūrās - birojā, prezidenta un pastāvīgajā komitejā, kā arī piedalīties asamblejas novērotāju misijās.

Rezolūcijā par Štennaha ziņojumu Krievijas veiktā Krimas aneksija nodēvēta par "starptautisko tiesību pārkāpumu", kas ir pelnījis nosodījumu.

Vienlaikus dokumentā norādīts, ka "politiskajam dialogam arī turpmāk ir jābūt vēlamajam līdzeklim kompromisa meklējumu ceļos", turklāt nedrīkst notikt "atgriešanās pie Aukstā kara stereotipiem".

Krievijas delegācijas pilnvaru apturēšana šādu dialogu padarītu pilnībā neiespējamu, teikts rezolūcijā.

Krievijas delegācijā rezolūcijas pieņemšanu novērtējuši kā netaisnīgu un prettiesisku un, paužot savu protestu, pametusi EPPA aprīļa sesiju.

Pat saglabājot Krievijas pilnvaras un atsakoties no dalības iesaldēšanas ierosinājuma, labojumu pieņemšana "liek zem jautājuma zīmes delegācijas darbu EPPA laukumā 2014.gadā", norādīja delegācijas vadītāja vietnieks Leonīds Sluckis.
 


Написать комментарий